„23 години ни делят от подписването на Спогодбата между правителството

...
„23 години ни делят от подписването на Спогодбата между правителството
Коментари Харесай

Заместник-министър Д. Иванова: Започва работа по граничния пункт „Клепало“

„ 23 години ни разделят от подписването на Спогодбата сред държавното управление на Република България и държавното управление на Република Северна Македония през 1999 година, в която е планувано построяването на граничен контролно-пропускателен пункт „ Клепало “ сред двете страни. Ангажиментът на държавното управление през днешния ден е ясно изразен и той e да стартира оптимално бързо работата по построяването на граничния пункт “. С тези думи заместник-министърът на районното развиване и съпредседател от българска страна Деляна Иванова откри работната среща на Смесената експертна комисия в София през днешния ден. От македонска страна съпредседател е Зоран Попов, държавен секретар в Министерството на външните работи.

Предвижда се новият Граничен контролно-пропусквателен пункт да свързва община Струмяни, Благоевградска област и община Берово в Република Северна Македония. Експертите на двете страни имат за задача да дефинират главните механически характерности на пътните връзки, местоположението на трасето, пресечната точка с границата, мястото на новия граничен пункт, нужната инфраструктура, постройките, типовете товари, режима на действие, правните и нормативни въпроси.

„ От нашата работа се чака да определим главните характерности на бъдещия граничен пункт, тъй че да има здрава основа, ясни параметри и периоди на осъществяването на плана. Важно е да предвидим потребностите най-малко за десетилетие напред и да помислим за хората в района, които търсят устойчиви решения, съобразени с всички законови условия “, разяснява зам.-министър Иванова.

От своя страна съпредседателят Зоран Попов уточни, че планът е в интерес и на двете страни. „ Винаги сме били отворени за разговор, имам вяра, че и в този момент ще е по този начин – не поради европейската вероятност, не поради Европа, а поради нас. Трябва да го създадем за положителното на двете страни “, сподели в обръщението си той.

Предстои Смесената експертна комисия в къс период да създаде свои вътрешни правила за работа, да започва техническата подготовка на плана, по този начин, че да получи заделеното европейско финансиране, да се изработят общи устройствени проекти, да започват отчуждителни процедури за трасето.

9,3 млн. лева са плануваните средства за създаване на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “. Те са заделени в Програмата за трансгранично съдействие сред България и Република Северна Македония за интервала 2021-2027 година

Водещият претекст за ускореното създаване на новия пункт е нуждата от подсилване на районната съгласуваност, улеснение на възходящия трафик на хора и артикули сред двете страни и отключване на икономическия капацитет в пограничния район. Преминаването през „ Клепало “ ще икономисва разстояние и време и ще окаже удобни резултати на околната среда с понижаване на концентрацията на нездравословни излъчвания.

С две свои решения през март тази година Министерският съвет дефинира членовете на смесената комисия от българската страна и уточни регионалния шеф на Благоевград да разпорежда проектирането и построяването на пункта.

В Смесената комисия са включени представители на: Министерство на регионалното развитие, Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, Агенция „ Митници “, Министерство на превоза, Дирекция „ Граничен надзор “, Българска организация по сигурност на храните, Агенция „ Пътна инфраструктура “, Агенция по геодезия, картография и кадастър, Областна администрация Благоевград и Община Струмяни.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР