23 470 лв. за час работа по опазване от шума

...
23 470 лв. за час работа по опазване от шума
Коментари Харесай

Защо Матера елегантно разби Пловдив, който плаща за тоя, дето духа?

23 470 лева за час работа по запазване от шума напразно – оставете, че това е задача невъзможна и служба като „ шеф на водопад”, но парите бяха платени от джоба ни на неизвестен човек за откриващата гала на Пловдив като европейска столица на културата.

Въпреки че разполага със същия бюджет – разликата е единствено 5% в интерес на италианския град, нашият си разреши удивителна претрупаност, като близо половин милион отиде единствено за пиар, оказал се по някой ред в непознати издания и то в електронните им разновидности, което не е същият авторитет, а точно за престижа плащаме, нали?!

Какво направи Матера? Елегантна, скромна гала с основен театър и още няколко подиуми, представящи разнообразни забележителни места в града на камъните, без кряскане, без художествена самоинициатива, само че с акценти върху общозначимите знаци на града, района и страната за останалите в Европейски Съюз, само че и изтъкващи тяхната специфика на този декор.

От Пловдив „ видяхме” тъмницата на ремонтирания от 2011 година централен площад със забучена, като че ли в нищо – най-малко по този начин се е сторило на тв фена, Вавилонска кула. Защо Вавилонска кула, откакто това е неприятен знак на разпад, освен това не европейски и не християнски – не стана ясно.

В Матера очевидно са обърнали внимание на мненията ни за прекомерно диалектното звучене в въодушевената като на фестивала на полотическата ария Ален Мак от соца група самодейци, отпред с кмета Тотев. И незабавно след 2-те минути, които отделиха на Валя Балканска, чието име бе комплицирано, както и това на инструмента гайда, извадиха тематиката за италианските диалекти и за локалния включително, само че говореха минутка на него като куриоз, не като принцип...

А можеше, като не уважихме пловдивчанката Соня Йончева – най-голямата изгряваща оперна звезда, най-малко да я пратим на откриването на европейската културна столица в страната на операта. Какво по-близко имаме ние с италианците и с европейците, с изключение на великите български гласове?! Можеше да командироваме и Райна Кабаиванска, тази българска княгиня, до Матера – без друго живее в Италия и наскоро в Модена честваха нейната 60-годишна огромна кариера, та медиите я нарекоха „ икона на стила и елегантността”...При 75 млн. лева бюджет на Пловдив, при 2,88 млн. лева, потрошени единствено за срамното разкриване на програмата му...

И нещо доста значимо, което също има значение: в Пловдив на церемонията не пристигнаха нито президентът, нито министър председателят на България. Генерали, какво да ги правиш – съгласно настоящата в тези дни на инспекция фраза: „ Като ми приказват за просвета, се пипвам за кобура”. А в Матера бяха и приказваха, освен това мъдро, и президентът, и министър председателят на Италия. И бяха приветствани, за разлика от плейбека на Валя Балканска.

Явно там политиците не се тормозят от националната обич във тип на възможни освирквания.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР