220,4 млн. лв. ще бъдат отделени за всички дейности по

...
220,4 млн. лв. ще бъдат отделени за всички дейности по
Коментари Харесай

Малки хибридни мащини ще чистят тротоарите в София, мият с 24% повече улици |

220,4 млн. лева ще бъдат отделени за всички действия по почистването на Столична община през 2021 година

План-сметката, която е импортирана за разискване, включва всички действия по събирането и обезвреждането на боклуци, лятното и зимно разчистване на улици и обществени площи, рекултивацията на затворените депа и други, оповестиха от Следствен отдел към окръжна прокуратура.

С 24% се усилва площта на улици и публични места, които ще бъдат измивани през идната година. Така общата им повърхност доближава 95 495 дка.

3,2 млн. лева повече се залагат за поддържане на чистотата на териториите за публично прилагане, като общата сума за годината е 88,4 млн. лева

73 млн. лева са планувани за събиране на битовите боклуци, което е с 6 млн. лева повече от актуалната година. Данните демонстрират, че в последните 3 години размерът на събрани и превозени боклуци се е нараснал с 11%.

Столична община задължи компаниите, които дават отговор за почистването, да работят с напълно нова техника с най-високия екологичен стандарт ЕВРО 6, както и да обезпечат дребна техника за почистване на тротоари и улици с електрическо или хибридно задвижване. За попречване на нерегламентираното горене на гуми в договорите на почистващите компании е планувано и събирането на излезли от приложимост гуми, оставени на обществени площи.

Размерът на такса битови боклуци за поредна година остава неизменен, като с по-добра събираемост се залага нарастване от 3,2 млн. лева на план-сметката за непорочност.

Таксата за недвижими парцели на жители и за жилищни парцели на предприятията се резервира в размер на 1.6 %о върху данъчната оценка. Непроменен остава и размерът на таксата за нежилищните парцели на предприятията - 10%о върху отчетната стойност.

До  края на ноември би трябвало да подадат искане юридическите лица - предприятия и компании, които желаят през 2021 година да заплащат такса боклук съгласно количеството боклуци или с директно договаряне.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР