22 случая на коклюш у нас през миналата седмица. Това

...
22 случая на коклюш у нас през миналата седмица. Това
Коментари Харесай

66 случая на коклюш у нас от началото на годината, над 20 от тях са през последната седмица

22 случая на коклюш у нас през предходната седмица. Това демонстрират данните Националния център за заразни и паразитни заболявания.

21 от болните са доказани, а един е посочен като " евентуален ".

От началото на годината в страната са регистрирани 66 случая. За същия интервал през миналата година са регистрирани едвам 4 случая.
Редица страни в Източна Европа през последните месеци се сблъскват с вълна от коклюш, прочут още като " магарешка кашлица ".

Какво е магарешка кашлица?

Коклюш е остра зараза на белите дробове и дихателните пътища, породена от бактерията Bordetella pertussi. Някога е била главен палач на бебета. Ваксина от 50-те години фрапантно понижава убийственото й влияние.

Болестта се предава по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, само че главно възприемчиви към нея са дребните деца и подрастващите.

" Преди 60-те години на предишния век, когато допускам, че започнахме с имунизирането, е имало епидемии на всеки три години ", споделя професорът по педиатрия в университета в Бристол Адам Флин пред The ​​Guardian.

Наричат коклюша „ магарешка кашлица “ поради острия тон, който се издава при кашляне, който прилича магарешки плач.

Не единствено бебетата, само че и по-големите деца и възрастните също могат да получат магарешка кашлица.

Как да се предпазим от коклюш

Най-важният метод за попречване на коклюш е посредством цялостна имунизация. Ваксината против коклюш нормално се ползва в композиция с дифтерия и тетанус (често в композиция и с полиомиелит,  Haemophilus influenzae и хепатит B). Първичен курс от три дози ваксина DTaP (дифтерия, тетанус, ацелуларен коклюш) или ваксина DTwP (дифтерия, тетанус, целоклетъчен коклюш) нормално се дава на възраст сред два и дванадесет месеца. Препоръчва се трета/четвърта доза на възраст 11–24 месеца и друга доза сред три и шест години.Съществуват обилни разлики сред националните имунизационни графици във времето на използване на тези дози. Някои страни предлагат бустери за юноши, по време на бременност или скоро след раждане.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР