21 язовира във Великотърновска област се нуждаят от ремонти, като

...
21 язовира във Великотърновска област се нуждаят от ремонти, като
Коментари Харесай

21 язовира във Великотърновска област се нуждаят от ремонт, 8 от тях спешно

21 язовира във Великотърновска област се нуждаят от поправки, като при 8 от тях ремонтите са незабавни. Това стана ясно в сряда на работна среща сред управлението на Държавната организация за метрологичен и механически контрол с регионалния шеф проф. Любомира Попова и кметове от региона.

Председателят на Агенцията Петър Горновски и заместникът му ген. Кирил Войнов обясниха промените и допълненията в Закона за водите, влезнали в действие предишния месец, съгласно които към този момент се основава държавно дружество, на което общините могат да трансферират собствеността на язовирите си. Това те би трябвало да създадат до 7 октомври със заявление до министъра на стопанската система. В следствие, при пораждане на проблем по отношение на изясняването на собствеността на водоемите, адвокати от държавното дружество ще подкрепят процедурите.

„ Общините няма ресурса да се грижат за огромна част от язовирите си. Затова ги поучавам да си създадат доста положителни финансови планове дали ще ги дадат на концесионер или ще ги трансферират на държавното дружество. Досега глобите към кметовете бяха до 1 000 лева, само че с измененията в Закона те доближават до 10 000 лева ” – акцентира Петър Горновски.

Междуведомствена комисия, която към този момент се образува, ще класифицира откритите досега в страната 6 585 водоема. Те ще бъдат класифицирани по заплаха и по величина, като рисковите ще бъдат следени от Агенцията и от комисиите към регионалните шефове всяка година.

„ Много от язовирите са строени през 50-те и 60-те на предишния век и са с изминал гаранционен интервал, като през последните 30 години никой не ги е поглеждал. Ние обаче ще бъдем доста консервативни в процедурата по ликвидацията на водоеми, тъй като е имало причина да бъдат построени, а и последните събития в Атина са злокобен образец за това, че има потребност от тях. ” – беше безапелационен Петър Горновски.

Вече е основано комерсиално сдружение с капитал 500 млн. лева, което ще ремонтира 858 язовира в страната. 414 от тях подлежат на незабавни поправки и към този момент им се правят огледи. В тях са включени и осем от Великотърновска област, която разполага общо със 165 водоема.

„ За страдание, и през днешния ден ние продължаваме язовири в цялата страна. От записаните 6 585, едвам 1 500 са с направени механически характерности, а с цел да ги трансферират общините на страната и да бъдат класифицирани тези язовири, те би трябвало да разполагат с такива характерности. Аз желая да подчертая, че извънредно елементарно и качествено се работи с община Велико Търново – тя е община за образец в това отношение. ” – сподели по време на работната среща ген. Кирил Войнов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР