21-годишният Джак Тейшейра - незабележим служител на военна база в

...
21-годишният Джак Тейшейра - незабележим служител на военна база в
Коментари Харесай

Дискорд: Тайната мрежа, идеална за теч на секретите от Пентагона

21-годишният Джак Тейшейра - неосезаем чиновник на военна база в Норт Дайтън, Масачузетс, бе задържан за изнасяне на секретните документи от Пентагона, които раздрусаха света в последните дни. Джак се оказа елементарен юноша, който популяризирал документите, с цел да се похвали на групата си в интернет. Покрай него прожекторите осветиха едно много мрачно кътче от мрежата - потайните канали и сървъри, където няма модератори. За тази онлайн джунгла споделя " Вашингтон Пост ".

 

-----

Отначало те бяха просто новобранци от фенска група на милитаристично надъхан ютюбър в чат стая, известна като Thug Shaker Central (името идва от известен в характерни среди мем). Сега са забъркани в най-опасния теч на разследващи данни в историята на Съединени американски щати - набор от надълбоко секретни документи, които разкриват поверителни оценки на американското разузнаване. Документите са оповестени в мрачен и немодериран ъгъл на интернет, където всеки с покана може да ги види.

Случаят е в стряскащ контрастност с нормалното приключване на секретна информация от последните години. Източникът не събира екипи от проверяващи публицисти, с цел да съобщи посланието си, както направиха Едуард Сноудън и екипът на " УикиЛийкс ". Не е обвързван и с непознати разузнавания, както беше с руснаците и хакването на имейлите на Демократическата партия в Съединени американски щати, което целеше да помогне на Доналд Тръмп за изборите. Вместо това, течът идва от един солов състезател с фаворизиран достъп до секретни документи, дребен кръг поддръжници, подготвени да разпространят изнесеното, и една обществена платформа за чатове, която е трескаво дейна, само че в огромна степен невидима за останалата част от интернет - " Дискорд ".

Течът демонстрира мащабите на неповторимото предизвикателство да се опазят тайните, споделяни с към 3 млн. души, които имат достъп до тях в народен мащаб. Всеки един от тези 3 млн. души може да си направи чат стая в " Дискорд " анонимно и да споделя в нея каквото си пожелае за свои лични цели. Като се има поради, че купища държавни управления и армии по света не разрешиха на чиновниците си да употребяват " ТикТок ", да не би китайците да обхванат в тайните им, е изумително, че никой не приказва за " Дискорд ", макар че в тази платформа има 19 млн. чат стаи (наречени сървъри), със 150 млн. дейни консуматори по целия свят средномесечно.

Епизодът за пръв път хвърля светлина и върху еволюцията на обществените мрежи, където от ден на ден консуматори се събират не в обществени конгреси, а в затворени пространства, налични единствено с покана, които никой не следи. Военният министър Лойд Остин разгласи във вторник, че няма да остави камък необърнат в следствието, само че две основни фигури в тази ситуация - хората, на чиито сървъри са качени тайните документи, настояват пред " Вашингтон Пост ", че към момента никой не ги е търсил.

 

Кои са " Дискорд "

 

" Дискорд " е основана в Сан Франциско. След като 21-годишният Джак Тейшейра бе арестуван за изнасянето на документите от Пентагона, разгласи, че спомага на следствието. От компанията настояват, че имат екип, който следи за рискови прояви и може да затваря чат стаи, а също и да алармира управляващите за държание, което опонира на разпоредбите й. Само че притежателите на сходни платформи нормално се лимитират да наблюдават за фрагменти на принуждение или от полово естество, за което разчитат на модератори и сигнали от консуматори. Снимки на документи, с чието шерване стартира актуалният случай, елементарно се промушват през ситото, изключително в случай че никой в чат стаята няма предпочитание да подвига тревога за тях.

Всъщност в зората на интернет сходни затворени чат стаи бяха квинтесенцията на мрежата. След това платформи като " Facebook " и " Туитър " извадиха на показ връзката на потребителите, като те доста постоянно вземат участие в тях с същинските си имена. В последните години обаче се следи завръщане към корените и " Дискорд " е една от фирмите, които насочват натам сила. Специалитетът на тази платформа е не просто връзката, само че и завръщане към остарелия вид конгреси, в които хора със сходни ползи могат да дълбаят в обичаната си област. Чат стаите на " Дискорд " са по-бързи и по-потайни от обществените мрежи и доста от тях управляват входа с предложения. Тук малко на брой употребяват същинското си име, а от водача на един сървър се чака самичък да си е контрол.

Благодарение на тези си особености, " Дискорд " е царство за тълпите, които се интересуват от видеогри и изкуствен интелект. Най-големият сървър е отдаден на един от инструментите за ИИ - midjourney, има над 15 млн. почитатели. Много сървъри обаче имат надалеч по-ограничен кръг и позволяват единствено няколкостотин или дори няколко десетки участници. Най-големите инфлуенсъри постоянно насочват към сървърите си в " Дискорд " най-верните си почитатели от " ТикТок " и " Ютюб ". Много от тези канали са цялостни с неуместния метахумор, който е известен измежду младите в интернет. Някои чатове се въртят към смислени полемики, само че някои напряко се отдават на странни мемове или искрено расистко тролене.

 

Връзките на Thug Shaker Central

 

Thug Shaker Central - общността от към 20-ина младежи, в която за пръв път са споделени секретните документи, произлиза от различен сървър на " Дискорд ", отдаден на ютюб-профила oxide, който има 173 000 клиента. Oxide споделя пред " Вашингтон Пост ", че преди повече от година е забранил неколцина души поради непрекъснати нападки, в това число и на расистка основа, а също и поради несъразмерната приложимост на въпросния мем от заглавието на групата.

Oxide, който не разкрива самоличността си, също е на възраст сред 20 и 30 година и също като изнеслия документите Джак Тейшейра е боен. Казва, че почнал да прави видеа преди повече от 10 години, като първо снимал клипове на видеогри, по-късно почнал да прави ревюта и прегледи на същински оръжия, тактики и екипировка; балистични проби на боеприпаси и отбрана, а също и възстановки със модерни натовски и съветски технологии.

Младежите, които гравитират към сървъра на Oxide в " Дискорд " (около 5000 души), също се интересуват от военни тактики и геополитика. Сървърът се разклонява на по-малки подфоруми, наричани канали, в които се разискват Украйна, спорт и възстановки на боеве. Един по-малък канал, както постоянно става с по-големите онлайн общности, е отдаден на напълно неподправена замяна на мемове, нелепости и насмешки.

В тази среда изгонените от Oxide младежи се събират към дребния сървър Thug Shaker Central, където се появяват и документите от Пентагона. Oxide не е виждал документи на своя сървър, само че го изтрива, откакто " Белингкат " стига до него. Казва, че никой не го е търсил от управляващите за информация.

 

Пътят на документите

 

От Thug Shaker Central документите са споделени на различен сървър, отдаден на ютюбъра wow_mao, който е прочут с шеговитите си видеа на тематика държавни управления и геополитика. Wow_mao споделя пред " Вашингтон пост " (чрез диалог по " Дискорд " ), че стартира да прави видеа на 16 година Острият му, подигравателен жанр очевидно подхожда на младите. Сега каналът му има 245 000 почитатели и му носи по към 600 $ месечно от реклами, плюс още 200 $ от дарения на почитатели. Този приход е изцяло задоволителен mao да не работи и да прави каквото си ще.

Wow_mao твърди, че не обръща доста внимание на сървъра End of Wow mao Zone, където модератор пуска десетки от изнесените документи. Този модератор след това изчезва, твърди wow_mao. Той самият разяснява случая в типичния си жанр: " Разбирам какъв брой занимателно може да бъде да споделяш значими военни секрети с приятелчетата в интернет, само че, хора, пазете се и стойте надалеч от такива неща ". Никой не е търсил и него на този стадий от следствието.

Wow_mao споделя, че в последната седмица посетителите на сървъра му са се нараснали от 4000 на 7000 души, множеството от тях американци, само че има консуматори и от Турция и Филипините. " Не приближавам расистка територия, само че, уви, публиката няма задръжки ", разяснява той. Голяма част от почитателите му в " Дискорд " са царе на абсурда, тинейджъри, крайнодесни младежи, само че не и терористи. Това не е екстремистка група, споделя wow_mao.

След като документите са оповестени в неговия " Дискорд " предишния месец, някои консуматори им се присмиват, без да са наясно какъв брой значими или какъв брой същински са те. " Това са просто група хора в интернет - споделя wow_mao. - Откъде могат да схващат от военни документи?! Затова множеството реакции бяха: " Това е суперсмешно, за какво са ни тези документи?! ". И след това животът продължава. "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР