21 артилерийски салюта и камбанен звън отбелязаха началото на втория

...
21 артилерийски салюта и камбанен звън отбелязаха началото на втория
Коментари Харесай

21 салюта за президента: Ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта

21 артилерийски салюта и камбанен звън означиха началото на втория мандат на президента на публична формалната гала по встъпване в служба на площад " Св. Александър Невски ".

Церемонията стартира в 11 часа. Румен Радев одобри рапорта на началника на почетния гвардейски часовой, поклони се пред националното знаме, обходи строя и поздрави гвардейците. След като поздрави почетния часовой и одобри строя, Румен Радев произнесе слово.

Президентът съобщи, че години са били отдадени на борбата за правда и народна власт. Работил е за единство, а гласовете са посочили, че обществото ни би трябвало да се раздели с част от наследеното минало.

" В идните години ще бодърствам страната да не се отклони от пътя, ще не отстъпвам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, тъй като това е нашата дълготрайна и неотменна задача, сподели президентът Румен Радев.

Политическата смяна е единствено първа крачка, чакат ни още доста тествания и се надявам цялото политическо потомство да го осъзнава, уточни той.

Хората потвърдиха пътя, от нас се желае да го поставим . И когато мислим, че ни е най-трудно, дано не забравяме, че не са доста страните, съхранили своето име, религия и език през ветровете на историята. Ако през днешния ден България е една от тях, то е тъй като нашият народ е изпитал и осъзнал нуждата от единството на меч, дух и слово, уточни президентът.

Румен Радев е уверен, че можем да реализираме задачите си, единствено в случай че обществото ни остане единно във волята си за действителна смяна и прогрес. Вярвам, че хилядолетната страна на духа е жива в България и тя ще въодушевява и чертае пътя ни напред, сподели президентът.

В словото си президентът означи, че първият им мандат с вицепрезидента Йотова е минал в изтощителна битка, само че хората са възобновили пакта на доверие, от който черпят сили и благодари за поддръжката.

Пет години посветихме на борбата за правда и народна власт. Призовавах и работех за единство, сподели президентът. Той уточни, че са го упреквали, че разединява, само че гласовете на жителите недвусмислено са посочили, че обществото ни желае и би трябвало да се раздели с част от наследеното минало.

Победихме с общи старания, извадихме обществото от апатията, върнахме на хората честните избори, а на Народното събрание - опцията да реформира отхвърления управнически модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции, съобщи президентът. Народът се произнесе и през днешния ден знаем към кои правила градим единството си - тези за правда, правдивост и грамотност, за същинско европейско развиване на България, сподели Румен Радев.

Президентът напомни декларираното при започване на първия му мандат, че за него не е значимо какъв брой време ще бъде президент, а какъв президент ще бъде и уточни, че това разбиране го е стимулирало и в най-трудните моменти да не прави компромис с правилата си и да остане на страната на хората. Ще продължа да бъда президент на всички български жители, без значение от партийна принадлежност, етнос и вяра, да не отстъпвам правата и ползите и достолепието на своя народ, сподели президентът Румен Радев.

Вярвам, че дружно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и съвременна страна , съобщи президентът.

 Снимка: БТА

След словото на президента последва химна на България. 21 артилерийски салюта и камбанен звън означиха началото на втория мандат на президента.

След това президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поставиха венци пред Паметника на незнайния войник.

 Снимка: БТА

Сред присъстващите на церемонията са ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, министър председателят Кирил Петков, министри, депутати, висши военни, висши магистрати, духовници, Симеон Сакскобургготски, брачната половинка на президента Десислава Радева, дипломати, жители.

Тържествената военна гала пред Паметника на незнайния боец е един от основните моменти при встъпването в служба на българските президенти, които отсам поемат функционалността на висш главнокомандващ на въоръжените сили. Началото е сложено преди 25 години и се трансформира в традиция и знак на последователност при предаването на властта от един държавен глава на различен.

Днешната гала е шеста за последния четвърт век и втора, при която в служба встъпва президент, който е избран отново за втори мандат.

Светската част стартира малко след 12 часа на " Дондуков " 2. Пред парадния вход на президентството шпалир от гвардейци посрещна президента и вицепрезидента Илияна Йотова.



В речта си пред Народното събрание след полагането на клетва за втори мандат на 19 януари Румен Радев прикани за конституционни промени в правосъдната власт и разширение на гражданското присъединяване в ръководството на страната. Той дефинира като стратегическа цел оправянето с демографските проблеми.

С каква поръчка влезе в политиката Румен Радев

Румен Радев влетя в политиката чужд за необятната публика, само че добре прочут на всички, свързани с армията. Започва работа като младши водач в авиополк в Равнец, стига до пълководец на Военновъздушни сили. Летец-пилот, първи клас, напомня Българска национална телевизия.

Спечели благосклонностите на хиляди, когато на авиошоу с МиГ-29 извърши фигурите от висшия пилотаж Кобра и Камбана.

" Професия, в която можеш да работиш на ръба на опциите ", сподели Румен Радев.

Напусна армията поради спор с боен министър за защитата на въздушното ни пространство. Влезе в борбата за президентския пост, поканен от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и повдигнат от Инициативен комитет. Спечели вота с внушително болшинство.

" Това е началото на най-важната задача в моя живот - да работя за сигурна, благоденстваща и мирна България ", съобщи Румен Радев.

Бойко Борисов подаде оставка като министър председател поради изборната загуба. Още с встъпване в служба Румен Радев назначи първото си служебно държавно управление, отпред с Огнян Герджиков.

" Ще проследявам от близко за нулева приемливост на служебното държавно управление към случаите на корупция ", означи Румен Радев.

" Всички положителни неща ще бъдат надграждани, само че и позволените неточности ще бъдат поправени ", добави служебният министър-председател Огнян Герджиков.

След парламентарните избори Борисов образува трето държавно управление. А какви изтребители да се купят за армията беше първият сериозен конфликт сред президент и ръководещи.

" Води се тази борба, въпреки че не смеят публично да я разгласят, само че считайте, че веднага като я търсят ще я получат ", добави Румен Радев.

След дълга сага - наложено и отхвърлено несъгласие, страната ни купи американски изтребители Ф-16. А напрежението сред президента Радев и премиера Борисов стартира да набира скорост.

" Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес ползи с господин Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя публични поръчки в полза на господин Пеевски? ", разясни Румен Радев.

" Ако има каквито и да било данни за мой бизнес, тъй като това е безспорна неистина, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, го апелирам неотложно през днешния ден да сезира прокуратурата ", добави Бойко Борисов.

Румен Радев отхвърли да подпише декрет за назначение на Иван Гешев за основен прокурор.

" Издигането на един единствен претендент освен, че я лиши от състезателност, само че и лишава от престижа и легитимността на бъдещия основен прокурор, по този начин нужни за неговата не лека и виновна задача ", съобщи Румен Радев.

Висш съдебен съвет наново поддържа Иван Гешев и президентът издаде декрет за назначението му. В следствие против командира на Военновъздушни сили прокуратурата разгласи, че е открита съпричастност и на Румен Радев. Главният прокурор попита Конституционен съд - дали президент и вицепрезидент може да бъдат разследвани. Пуснаха записи, в които се чува гласът на президента.

" Аз съм уверен, че не съм правил нищо неправилно. От основния прокурор чакам усърдие и в действителната битка с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда - крупните публични поръчки, в последно време и огромни планове без публични поръчки ", сподели Румен Радев.

На 4 февруари 2020 година Румен Радев сне доверието си от държавното управление на Бойко Борисов.

" Официално смъквам доверие от държавното управление, което не работи в полза на българските жители и носи отговорност за острата рецесия в нашето общество ", съобщи Румен Радев.

" Той не ни е избирал. Как ще смъкна нещо, което няма ", разяснява Бойко Борисов.

Президентът упрекна премиера, че употребява службите за политически цели. В общественото пространство изтекоха аудиозаписи и фотоси от спалнята на Бойко Борисов. Той ги дефинира като подправени и видя интервенция на президента за предварителни избори и служебно държавно управление.

" Президентът Радев си разрешава да подвига дрон и да ме снима ", сподели Бойко Борисов.

" Моят дрон е толкоз добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки евра. За мен това е параноя ", съобщи Румен Радев.

Прокуратурата влезе в президентството за обиски и арести. Това отприщи митинг в поддръжка на президента. Румен Радев и Илияна Йотова слязоха при недоволните.

" Не на страха. Ще си върнем България! Мутри вън! ", съобщи Румен Радев.

Радев и Борисов разменяха крошета по доста тематики, в това число и за ограниченията за коронавирус пандемията. В началото на петата година от мандата си Румен Радев прикани за ремонт на порочния управнически модел и разгласи:

" С госпожа Йотова считаме за наш дълг да обявим още в този момент желанието си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент на България ", сподели Румен Радев.

Редовните парламентарни избори подредиха 45-ия парламент, който просъществува броени дни. Президентът назначи втория си длъжностен кабинет, отпред със Стефан Янев. Определи го като държавно управление на демократичното единодушие, от което чака:

" Да направи първата крачка към подсилване на държавността, да даде убеденост на българите, че страната може да се ръководи честно, транспарантно и отговорно ", съобщи Румен Радев.

46-ото Народно заседание също не излъчи държавно управление. Така новият длъжностен кабинет на Стефан Янев смени остарелия с дребни промени. Обтегнаха се връзките на президента и с Движение за права и свободи. Румен Радев и Мустафа Карадайъ си размениха остри реплики за канадското поданство на Кирил Петков и коя е родината на водача на Движение за права и свободи.

" Аз незабавно се срещнах с господин Петков и го запитах - вие ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка? И получих безусловно еднопосочен отговор - България. Вие господин Карадайъ ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка? ", попита Румен Радев.

" Моята татковина е България! ", сподели Мустафа Карадайъ.

Спотайваното напрежение в Корнелия Нинова изригна директно преди втория тур на президентските избори. Лидерът на Българска социалистическа партия обществено се възмути, че хора от служебното държавно управление и Инициативния комитет на президента упорстват за оставката ѝ.

" Новата президентска партия " Продължаваме промяната ", които приветствам за триумфа, лиши по калкулации на социолози и политолози сред 10 и 15% от Българска социалистическа партия ", съобщи Корнелия Нинова.

" Аз не се занимавам с политическо инженерство, нито с партийно строителство. Ако аз реша да върша партия, аз ще застана начело. Винаги съм водил с персонален образец и не мога да позволи, когато имам идея, да изблъсквам други хора напред ", сподели Румен Радев.

Инициативен комитет издигна кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за втори президентски мандат, поддържаха ги Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, ИБГНИ. След балотаж с Анастас Герджиков, подсилен от ГЕРБ, Радев и Йотова завоюваха вота.

" Връщането на статуквото на бял кон не се състоя ", съобщи Румен Радев.

47-ото Народно заседание излъчи държавно управление, отпред с Кирил Петков, зад което застанаха Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България. Така завърши една година - цялостна с турбулентни събития, която съответства и с края на първия мандат на Румен Радев. А за втория той даде обещание.

" С госпожа Йотова ще вложим всичките си сили, с цел да градим дружно с вас свободна, демократична, съвременна и просперираща България ", съобщи Румен Радев.

Пътят на Илияна Йотова до втори мандат

И през идващите 5 години паралелно до Румен Радев ще бъде Илияна Йотова. Репортер, редактор, водещ, шеф на новините в Българска национална телевизия, народен представител и евродепутат, вицепрезидент - това е единствено част от нейния път. През миналите 5 години Илияна Йотова работеше интензивно за българските общности в чужбина, защитаваше позициите на президентската институция и поддържаше президента в моменти на публично и политическо напрежение.

След поръчката за първи мандат пристигна успеха.

" Ние сме друга президентска администрация - друга, в случай че щете президентска двойка. Има някои насложени през годините стандарти, които явно сме разрушили ", съобщи Илияна Йотова, вицепрезидент на България.

И стартира работата. На фокус - българските общности зад граница - с техните триумфи, проблеми и упования. Тя ги чу и даде нов подтик в работата на вицепрезидента.

" Ще би трябвало със взаимни старания най-сетне да се напишат учебниците - по този начин наречените приспособени учебници ", добави Илияна Йотова.

Европейската орис на Западните Балкани беше нейн приоритет. Заяви го на място - в Черна гора.

" Най-важното е политическото разширение да не слиза от дневния ред. България е най-хубавият лобист на Западните Балкани за тяхното участие в Европейския съюз ", добави Илияна Йотова.

" България е една от страните, които вярно схваща потребностите на района ", сподели Андрия Николич, ръководител на парламентарната комисия по външна политика на Скупщината на Черна гора.

Посещенията и самодейностите ѝ зад граница направиха доста проблеми забележими, потърсиха решения, срещнаха позиции. Пандемията не прекъсна връзката с българите зад граница. Тя мина онлайн.

Активна зад граница, дейна у нас - Илияна Йотова заявяваше ясна политическа позиция, даже когато напрежението сред институциите нарастваше.

" Говоря за изпълнителната власт, приказвам от елементи и за Народното събрание - нормално е: " Вие работите против нас, Вие търсите спора с властта " - " Не, не търсим спора с властта. Ние даваме другата позиция ", съобщи Илияна Йотова.

Влезе в борбата за втори мандат уверена:

" Президентската институция е поръчител за непоклатимост. 5 години ние правихме всичко пред очите на хората. Оценката ще я дадат хората ", акцентира Илияна Йотова.

А успеха за нея има имена:

" Аз обричам тази победа на моя татко, който за жалост не е измежду живите, тъй като той ме направи мощното и самоуверено момиче, а в политически проект обричам тази победа на един огромен българин, който пръв ни се довери преди 5 години - Стефан Данаилов ", съобщи Илияна Йотова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР