2038 година не е реалистична за закитване на въглищните централи.

...
2038 година не е реалистична за закитване на въглищните централи.
Коментари Харесай

Експерт: След 1 януари 2025 година всяка държавна помощ за въглищната индустрия става незаконна

„ 2038 година не е реалистична за закитване на въглищните централи. Реалистично е, че след 1 януари 2025 година всяка държавна помощ за въглищната промишленост става противозаконна “, сподели в студиото на „ Тази неделя “ енергийният специалист по екологичен преход Тодор Тодоров.

Той посочим че бъдещето на ТЕЦ-овете е малко. По думите му десетилетие в бранша на енергетиката политиците са предприемали ограничения „ до последващи избори “. „ Политиците не се решаваха да вземат ограничения за енергиен преход “, сподели той.

Тодоров акцентира, че с години не се е правили нищо, с цел да може една група от хора да се държи в послушание и да са комфортни за операция. „ Като закрепостени към един бранш, който няма бъдеще “, уточни той.

„ Перник е безусловно подготвен за енергиен преход. Перник може да бъде образец за сполучлив преход “, съобщи Тодоров.

По думите му наложително би трябвало да има обезщетения. Той даде образец със Словакия, където получават отплата взаимозависимост от стажа. Максималните суми са към 36 000 евро.

„ Има разнообразни концепция какво може да се направи на мястото на ТЕЦ-овете. В Стара Загора има проекти за основаване на индустриални зони. За мен най-хубавото би било децентрализация на производството на сила “,

„ Политиците би трябвало да бъдат откровени, би трябвало да показват съответен проект на хората за затварянето на въглищните централи “, заключи специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР