2024 година ще е наситена с разнородни избори по целия

...
2024 година ще е наситена с разнородни избори по целия
Коментари Харесай

2024 година се очертава като годината на многото избори

2024 година ще е наситена с разнородни избори по целия свят. Ще се гласоподава на 50 вота в общо 76 страни по света, обобщава италианското издание РАИ Нюз.

Което е най-важното избори ще има в едни от най-важните от геополитическа позиция страни в света - Съединени американски щати и Русия, в една от най-населените страни по света - Индия, а също и в най-големия европейски блок - Европейски Съюз.

Между 6 и 9 юни 400 милиона европейски гласоподаватели от 27 страни членки на Европейски Съюз ще гласоподават за нов Европейски парламент, който има петгодишен мандат. Това се възприема като най-големият либерален парламентарен избор в света. Различни евроскептични и крайнодесни партии в Европа биха могли да трансформират образа на новия Европарламент. Твърдите десници трансформираха напоследък вътрешнополитическия пейзаж в Италия, Финландия, Швеция и Нидерландия. Трудната икономическа обстановка, натискът, обвързван с миграционните потоци, енергийната политика, механизмите за реализиране и споразуменията за гарантиране на финансова непоклатимост на Европейски Съюз, са все детайли, пораждащи напрежение и подхранващи неодобрение у доста хора, а и са съществени тематики в предизборните платформи на някои антиевропейски политически обединения.

В Съединени американски щати изборите са на 5 ноември и над 160 гласоподаватели ще изберат 60-я американски президент, който ще встъпи в служба през януари 2025 година Фаворит в републиканския лагер е някогашният президент Доналд Тръмп, само че спечелването на републиканската кандидат-президентска номинация не е предопределена. Върховният съд на щата Колорадо да вземем за пример постанови, че Тръмп не може да се кандидатира поради ролята му в офанзивата против Конгреса през януари 2021 година Това решение би могло да породи и вълна от други сходни правосъдни решения. Тръмп също така е съден по четири каузи. На 5 ноември американците ще гласоподават и за нова долна камара на Конгреса, за губернатори и за отчасти възобновяване на състава на Сената на Конгреса.

В Русия се избира президент на 17 март и преди броени дни Владимир Путин разгласи, че ще се кандидатира за нов мандат. Ще се гласоподава и на регионални избори.

В Европейски Съюз с изключение на изборите на Европарламент измежду забавните избори тези година е вотът за нов португалски парламент на 10 март, след рухването на кабинета на социалиста Антониу Коща, разследван по съмнения за корупция. В Белгия се гласоподава на 9 юни за нов народен парламент в подтекст, в който последователите на концепцията за самостоятелност на Фландрия преобладават в тази област, а социалистите преобладават във Валония и в Брюксел. В страната ще има тази година и локални, и районни избори. В Австрия ще се гласоподава през есента на парламентарни избори, само че дата към момента не е посочена. Ще има избори и в провинциите Щирия и Форарлберг. Идната година в Италия се гласоподава на регионални избори в пет области - Абруцо, Базиликата, Пиемонте, Сардиния и Умбрия, както и в 3700 общини, измежду които Бари, Каляри, Перуджа, Потенца и Флоренция. В Германия ще има избори в провинциите Саксония, Бранденбург и Тюрингия през септември следващата година. В Испания ще има районни избори в Страната на баските и в Галисия през февруари. Словакия ще избере нов президент. В Румъния ще се гласоподава за нов президент, за нов парламент и за локални избори. В Полша ще има локални избори. В Литва ще се избира президент и парламент. Финландия ще избира нов президент. Хърватия ще избира нов парламент и президент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР