2024 г. започва без особени промени в данъците, които плащат

...
2024 г. започва без особени промени в данъците, които плащат
Коментари Харесай

Линията на бедност вече е 526 лв., а минималната заплата

2024 година стартира без особени промени в налозите, които заплащат бизнесът и семействата, само че с признатия в края на декември държавен бюджет има редица промени в заплащанията.

От 1 януари към този момент публично за безпаричен се счита този, които получава под 526 лв., откакто линията на беднотия бе вдигната с 22 лв.. Минималната пенсия, която е 523 лева, на процедура остава под тази линия. Така ще е до 1 юли, когато ще се вдигне до 580 лв.. От същата дата междинната се усили с 16,8% и става 788,10 лева.

Според финансовият министър Асен Василев от 2021 година до момента минималната пенсия е увеличена от 300 на 523 лева Средната за последните три години повишена от 432 до 788 лева.

Таванът на пенсиите остава 3400 лева Но от това не са ощетени доста хора, тъй като 783 души я получават. От 1 юли се подвига и вдовишката добавка, която става 30%. Така повече пари ще вземат 681 412 души, а това е първото нарастване на % на добавката от 2011 година насам. Нейният размер като сума обаче се подвига годишно с актуализацията на пенсиите.

Максималният застрахователен приход е повишен към този момент на 3750 лв.. Това ще усили приходите в бюджета на Национален осигурителен институт, откъдето се изплащат пенсии, болнични и компенсации за безработица и майчинство и ще вдигне разноските на работодателите. По данни на Национална агенция за приходите вноски върху оптималния застрахователен приход досега от 3400 лв. вършат 285 000 души.

С 20% от 1 януари бе увеличена и минималната заплата - от 780 става 933 лв.. На толкоз се подвига и минималният застрахователен приход. Това значи, че хората, които работят против минимално заплащане, ще получават чисто 723,99 лева, тъй като общите удръжки за налози и осигуровки са 209,10 лв.. По данни на Национална агенция за приходите това са 500 хиляди души.

По-високо е и оптималното обезщетение за безработица дневно - 107 лева, а минималното остава без смяна - 18 лв. дневно.

Съотношението, в което си поделят здравни, пенсионни вноски и тези за безработица, не е променено и остава 60/40 сред шеф и служащ. Парламентът не одобри Национална агенция за приходите да се произнася кой цивилен контракт е прикрит трудов и резервира нормативно приетите разноски.

Обезщетението за развъждане на дете до 2 година през тази година не се трансформира и остава 780 лева.

От 1 януари работодателите заплащат 70% от среднодневното заплащане на чиновниците за първите два дни от болничния, а не както до момента - за първите 3 дни.

След това плащшането на болничния се поема от Национален осигурителен институт. Вноските за здраве, пенсии, общо заболяване и майчинство, както и за безработица остават без смяна.

Данъчните промени са минимални и на процедура съвсем не засягат хората. От 1 януари всяко заведение към този момент би трябвало да има ПОС терминал, през който да минават заплащанията на клиентите. Всеки, който не получи касова записка, освен в ресторант, само че и от който и да е снабдител на стока или услуга, може да откаже да заплати, до момента в който не му бъде издадена.

Парламентът не одобри страната да връща Данък добавена стойност и на физически лица против касови бележки. Финансовото министерство оферираше отстъпката да е до 1200 лв. годишно.

Не промени и ставката на налога за заведенията за хранене и тя остава 9%, което значи, че данъкът не може да е причина за промени в цените. За фитнесите и туроператорите обаче данъчната преференция ще отпадне в средата на тази година.

Прагът за заплащания в брой остава и тази година 10 000 лв.. Няма да има актуализация на данъчните оценки на парцелите, което автоматизирано щеше да вдигне налог здания и такса боклук.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР