2023-та бе белязана от главоломен скок в изследването на Космоса.

...
2023-та бе белязана от главоломен скок в изследването на Космоса.
Коментари Харесай

2023 г. е една от най-успешните за космонавтиката

2023-та бе белязана от стремглав скок в проучването на Космоса. „ СпейсЕкс " тества най-голямата ракета в света „ Старшип ", а НАСА съумя да придвижи на Земята първите проби от метеорит. И още - изработен бе пробив в галактическия туризъм.

Компанията на Илон Мъск SpaceX за пръв изстреля в Космоса своята ракета Starship. Първият полет не продължи дълго, само че той трябваше да покаже дали големият транспортен съд може трайно да се издигне в атмосферата.

„ Илон Мъск построи най-голямата и най-мощна ракета в света и видяхме дебютното й политане от южен Тексас през април 2023 година Полетът не продължи дълго, към 4 минути, преди ракетата да избухне в небето над Мексиканския залив, край крайбрежията на Тексас. Нямаше хора на борда, нито даже потребни товари. Това беше тестов полет, предопределен да ревизира какъв брой високо може да се издигне тази ракета ", споделя Марша Дън - сътрудник на Асошиейтед прес за галактическите проучвания.

При втория опит - през ноември - Starship означи по-голям триумф. Бустерът изпрати ракетата към Космоса, само че връзката с нея бе изгубена след излитането от южен Тексас и SpaceX разгласи, че транспортното средство се е развалило. Но въпреки всичко част от кораба доближи Космоса.

Starship, който разполага с 6 мотора и може да побере до 100 души, ще се употребява за изстрелване на спътници в ниска околоземна орбита, в това число спътниците на Мъск Starlinks за разпространяване на интернет. А в обозримо бъдеще с тази ракета ще полетят хора за Марс.

През тази година американската авиокосмическа организация съумя да донесе проби от метеорита Бену, до който стигна корабът Озирис-Рекс. Той спусна капсула от височина 100 000 километра на боен полигон в Юта. Така скални частици от Бену стигнаха сполучливо Земята.

„ Учените се интересуват от метеоритите, тъй като те са непокътнати градивни детайли от ранните времена в Слънчевата система. Колкото повече научаваме за тях, толкоз повече ще можем да се защитим ако някой метеорит се насочи към Земята и би трябвало да го отклоним от курса му ", добавя Дън.

Астероидите са толкоз привлекателни за науката, че НАСА изпрати галактическия транспортен съд „ Психея " към голям богат на метали метеорит със същото име. Учените се надяват възможни проби от него да хвърлят повече светлина върху други скалисти планети.

Големият метеорит с формата на картоф обикаля към Слънцето в основния астероиден пояс сред Марс и Юпитер. „ Психея " би трябвало да го доближи през 2029 година

Космическият туризъм продължи да процъфтява, като компанията „ Върджин Галактик " стартира комерсиални полети със своя реактивен аероплан SpaceShip Two. Той мина за малко границата на открития Космос, на височина от 88 км, поставяйки пасажерите в положение на безтегловност.
Билетът коства 450 000 $.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР