2022 г. донесе ръст за транспортния сектор по линия на

...
2022 г. донесе ръст за транспортния сектор по линия на
Коментари Харесай

Най-големите транспортни компании: Година на остри завои

2022 година донесе растеж за транспортния бранш по линия на високите цени и повишения размер работа. Все по-силно става представянето на спедиторските компании в класацията. Авиацията стартира да се възвръща, а цената на морските транспорти се срина от рекордните преди този момент равнища.
Изминалата 2022 година мина с доста остри завои по пътя към нормализирането на превоза. Годината донесе още растеж за бранша. Той пристигна по две линии - на по-високите цени и на повишения размер на работата и мощното търсене на транспортната услуга. Това е видно от докладите на огромните транспортни компании, отбелязващи доста положителни резултати.

Ковид пандемията затвори границите, блокира пътища и летища. Последва внезапен скок на потреблението, задръстени с чакащи контейнеровози пристанища, локдаун в Китай, изчезнали контейнери и най-много - невъобразим скок в цените на морския транспорт и непредсказуемо време на доставка. Към това се прибави войната в Украйна и сериозната инфлация през 2022 година

В средата на предходната година, По летищата пък се заформиха тапи от туристи, чакащи закъснелите си полети за дълго мечтаната почивка.
Реклама
След неколкократните съществени промени в потенциалите и търсенето по суша, море и въздух и невъзможността на бизнеса да реагира и да се приспособява все още миналата 2022 година въпреки всичко докара до нормализирането на транспортните вериги. Последните 3 месеца на 2022 година и свиването на търсенето в Западна Европа донесоха и спад на пазара на спедицията както като размери, по този начин и като обороти. Надежди за 2023 година са триумфът да се повтори, само че това ще е мъчно начинание по всички посоки на превоза.

Накратко, топ 40 в бранша завършват годината с съвсем 38% растеж на приходите, което надвишава инфлацията. На загуба са единствено трите сдружения на Столичната община само че резултатът в бранша е приблизително над четири пъти по-добър от миналата година. Размяна на водачите

Като изключим държавната Национална компания " Железопътна инфраструктура ", която образува огромната част от приходите си от дотациите от държавния бюджет за поддържането на жп линиите и гарите в страната, отпред на класацията на огромните в превоза е " Дискордиа ". Компанията, основана от Христо Христов, има 419 млн. лева доходи, пораства с 53% и за първа година изпреварва досегашния обичаен водач в автомобилните транспорти - пловдивската ПИМК.

като за 2022 година към 35% от този скок идва по линия на действителното увеличение на активността, а 15% - по линия на скока на цените за гориво и други разноски. Последните няколко месеца на 2022 година, които обичайно са мощни, компаниите в превоза не са генерирали предстоящите транспорти. И по-специално от последната седмица на октомври доникъде на декември, като свитото търсене на европейските пазари е довело до леки корекции и стесняване на облагата.
Реклама
" Големите търговци натрупаха ресурси, които не можеха да изразходват ", изясни преди време обстановката Христов. Компанията към този момент има флотилия от близо 1400 камиона, като до края на 2023 година чака броят им да доближи 1800. А по линия на приходите - над 600 млн. лева

Приходите на ПИМК порастват с 22% до 343 млн. лева Преди време съсобственикът Илиян Филипов окачестви 2022 година като сложна година, само че работата е била доста. Той изясни още, че за миналата 2022 година при ПИМК е имало спад при интернационалния превоз, само че нарастване на вътрешния, като при тях главно е застъпен транспортът на насипни товари. " Международно работим там, където можем да работим ", заключи Филипов.

Групата е основана от Филипов и Пенко Несторов. Започва от колите транспорти и се разраства в разнообразни посоки през годините и сега има голям брой дъщерни компании в орбитата си, които се занимават с, спедиция, бетоновъзли и кариери и.

С близо 200 млн. лева доходи пък се подрежда третият огромен авто транспортьор още веднъж от Пловдив - " Петко Ангелов БГ ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР