2022 г. бележи началото на нова крипто зима“. Криптоборси с

...
2022 г. бележи началото на нова крипто зима“. Криптоборси с
Коментари Харесай

Криптопазарът 2022: Биткойнът се срина със 75%! Ето 5 прогнози за 2023 година

2022 година бележи началото на нова „ крипто зима “. Криптоборси с висок авторитет влязоха в процедура по неплатежоспособност, а цените на цифровите валути безусловно се сринаха. Събитията от годината изненадаха доста вложители и направиха задачата да се предвижда цената на най-известната криптовалута биткойн доста по-трудна.
Прочетете още
Криптопазарът беше залят от специалисти, които отправяха трескави прогнози за това накъде ще се насочи биткойнът. Те постоянно бяха позитивни, макар че някои додоха точна оценка, че криптовалутата ще потъне под $20 000 за монета.

Много наблюдаващи на пазара бяха хванати неподготвени в една бурна година за криптовалутата, с провали на високопоставени компании и планове, които раздрусаха промишлеността.

Процесът стартира през май с колапса на terraUSD или UST, алгоритмична постоянна криптомонета, която трябваше да бъде обвързана едно към едно с щатския $. Неговият крах смъкна дъщерния токен luna на terraUSD и удари компании с експозиция към двете криптовалути.

Three Arrows Capital, хедж фонд с възходящи възгледи за крипто, изпадна в разпродажба и подаде молба за фалит заради експозицията си към terraUSD.

След това пристигна ноемврийският провал на FTX, една от най-големите тържища за криптовалута в света, ръководена от Сам Банкман-Фрид, изпълнителен шеф, който постоянно беше в светлината на прожекторите. Последиците от FTX не престават да тресат промишлеността на криптовалутите.

В допълнение към характерните крипто неуспехи, вложителите също трябваше да се борят с възходящите лихвени проценти, които оказват напън върху рисковите активи, в това число акции и крипто.

Биткойнът потъна с към 75%, откогато доближи историческия си връх от близо 69 000 $ през ноември 2021 година и повече от 2 трилиона $ бяха заличени от цената на целия пазар на криптовалута. Сега биткойнът се търгува за малко под 17 000 $.

Ето какъв брой се е трансформирала цената на седем известни криптовалути през 2022 година към 22 декември съгласно изчисленията на CNBC.
Terra : -100% Solana : -93% AMP : -93% Cardano : -80% Ether : -67% Bitcoin : -63% Dogecoin : -55%
Цените евентуално ще паднат още повече, откакто търговците и крипто фирмите започнаха да виждат, че няма положителни изгледи цените да бъдат подкрепени. 

Крипто се смята за мощно изменчив актив, който е обект на непредсказуеми съмнения и спадове на цените. Поради тази причина финансовите специалисти нормално поучават да не инвестирате повече в крипто, в сравнение с сте подготвени евентуално да загубите.

Ако 2021 година беше „ годината на криптовалутата “, то 2022 година беше годината, в която се срина. Милиони бяха направени и изгубени от крипто вложители, до момента в който крипто фирмите бяха учредени и прекъснати.

С наближаването на 2023 година едно нещо е ясно: ерата на бурно вложение в крипто пазара и цялостното ирационално обилие на криптовалути завърши. 2023 е годината, в която криптовалутите би трябвало да пораснат и да изчистят грешките си.

Ето пет прогнози за идната година в цифровата стопанска система:

Прогноза #1: Естествен асортимент на крипто екосистемата

Естественият асортимент на екосистемата на цифровите активи ще бъде мощна мощ през 2023 година – и това е позитивно развиване. Добрите компании ще станат по-силни, а неприятните ще изчезнат или ще бъдат преструктурирани – оставяйки по-добре позициониран пазар за бъдещето.

Вече виждаме по какъв начин дарвинизмът превзема пазара, като оцеляват единствено добре ръководените и доброжелателни компании. Макар че с навлизането в 2023 година ще има още неща за събаряне, този развой е нужен и доста потребен за бъдещия напредък на екосистемата на цифровите активи. Преоформянето и възобновяване на репутацията на промишлеността и метода, по който тя прави бизнес, ще продължи да се управлява от институционални вложители, изискващи повече надзор, ръководство на риска, бистрота и инспекции на действителността.

Докато сме на тематика институционални вложители, компании като Softbank, Sequoya и Temasek (за да назовем единствено няколко) също би трябвало да създадат малко отрезвяване. Този развой на съзряване и отрезвяване ще отстрани част от измамите, некомпетентността и неналичието на опит в промишлеността – и това е нещо положително. Останалите компании ще бъдат по-силни за него и промишлеността ще бъде в по-добра позиция да стартира да процъфтява още веднъж.

Прогноза №2: Регулиране на всички места, с изключение на в Съединени американски щати

Държавите по света ще вземат сериозни решения по отношение на регулирането на криптовалутите през 2023 година, до момента в който в Съединени американски щати няма да настъпят значими регулаторни придвижвания заради нефункциониране на законодателството.

Едно нещо, което знаем сигурно, че ще се случи през 2023 година, защото е обвързвано с крипто регулацията в Съединени американски щати, е вътрешните битки (и доста от тях). От Комисията по скъпите бумаги и тържищата и Комисията за търговия със стокови фючърси до демократите и републиканците и дано не забравяме екипа на децентрализираните финанси (DeFi) против обичайните финанси (TradFi), 2023 година ще бъде също толкоз занимателна, колкото WWE, тъй че вземете пуканките. Никой обаче няма изгода от невъзможност от неразрешени битки за власт и идната година няма да е по-различна в цифровата стопанска система. Докато някой би желал да се надява, че нов Конгрес може да реализира свястно крипто законодателство, вероятността това да се случи е толкоз висока, колкото Сам Банкман-Фрайд да резервира бахамския си пентхаус.

Но до момента в който Съединени американски щати се карат и дебатират, страните по света означават прогрес и през 2023 година доста от тези регулаторни режими би трябвало да се оформят.

Европейският съюз подхваща огромна стъпка при започване на 2023 година за гласоподаване и използване на Регламента за пазарите на криптоактиви (MiCAR/MiCA), който дефинира рамка за контролиране както на издаването на криптовалути и активи, по този начин и на транзакциите (т.е. търговията, вложения и плащания). По-конкретно, законопроектът MiCA съдържа няколко разпореждания, които съгласно регулаторите са нужни за „ преодоляване на Дивия запад на крипто света “.

Междувременно азиатските регулатори поемат крипто парапетите по друг метод. Целта на Хонконг за 2023 година е да усили достъпа на дребно до крипто, което изисква характерна регулаторна тактика в поддръжка на тези цели. В изострен контрастност, близкият Сингапур алармира, че ще затегне регулациите след огромните загуби за вложителите тази година, до момента в който Южна Корея, която към момента се оправя с последствията от срутва на Terra, ще се концентрира само върху използването. От друга страна, Индия, ненапълно неповторима за района, употребява данъчната политика, с цел да подтиква държанието.

Прогноза №3: Метавселената и NFT се завръщат от мъртвите (но не по метода, по който си мислите)

Блясъкът и блясъкът на метавселената и незаменимите токени може да са опетняващи, само че практичните, многостранни и неизбежни използва и на двете ще бъдат доста по-ясни през 2023 година

Неотдавнашният роман за гибелта на метавселената (отчасти основан на мрачните финансови вероятности на Meta Platforms) е несвоевременен, по същия метод, по който беше изобилието от нейното директно значение и приемане на пазара преди година. Никой не би трябвало да гледа на Мета и цялостното създаване на инфраструктурата на метавселената като на план за 2023 или 2024 година Истината е, че метавселената е неизбежна, само че ще отнеме години, с цел да се осъществя изцяло. С това казано, 2023 година ще означи началото на метода, по който възприемаме „ прекарванията в метавселената “. Новите случаи на приложимост в предприятието, опазването на здравето, образованието и други ще доведат до груповото ни внимание практическата изгода от по-малки дози от метавселената – даже в всекидневието ни. Напредъкът в технологията за еднаквост, дружно с AR/VR устройствата (помислете за XR плана на Apple) също ще бъдат във фокуса на вниманието през 2023 година

Същото важи и за NFT. Пазарът на незаменими токени също ще премине през самобитно прераждане през 2023 година, отдалечавайки се от това да бъде самичък по себе си мотор на цената в домейна на цифровото изкуство и колекционерската стойност и по-близо до това, което е трябвало да бъде технологията – най-вече цифрово доказателство на произхода и достоверността на обект, като цената му произтича единствено от това, което съставлява. През 2023 година гъвкавостта на NFT също ще стартира да свети. Фунията от новаторски способи за потребление на NFT ще продължи да се уголемява през 2023 година От веригата за доставки и логистиката до опазването на здравето, недвижимите парцели и търговията на дребно, NFT ще имат по-всеобхватна и непрекъсната роля в дигитализиране на интервенциите.

Прогноза №4: 2023 година може да бъде „ годината на CBDC “ /Цифрова валута на централната банка/ по света, само че няма да има цифров $ в полезрението

Надпреварата във въоръжаването на CBDC ще продължи, защото централните банки основават съюзи с търговски банки и снабдители на технологии, с цел да укрепят позицията си за тестване, пускане и осъществяване на своите неповторими тактики за CBDC.

Тъй като повече от 80% от международните централни банки към този момент обмислят стартирането на цифрова валута на централната банка (CBDC), 2022 година беше най-вече цялостна с тествания и проби. Въпреки това, придвижванията на народи по света за превръщането на CBDC в действителност набират скорост и ще се трансфорат в главен приоритет през 2023 година – изключително когато се обрисува конкуренцията за установяване на световен стандарт. Освен това комерсиалните банки се интересуват от ден на ден от пространството и ще стартират (или ще продължат) да си партнират с централни банки и снабдители на програмен продукт, с цел да подсигуряват триумф и всеобщо приемане.

Въпреки че китайският цифров юан е надалеч оттатък останалите, доста страни напредват – за за 2023 година опция за внедряване. Банката на Япония пилотира внедряване с огромни банки при започване на 2023 година Турция разгласи, че ще започва своята CBDC през идната година, до момента в който ЕЦБ има намерение да стартира работа по създаването на справочник с правила при започване на 2023 година по отношение на въвеждането на цифрово евро. Светът на парите и заплащанията явно е на път към по-широко приемане на блокчейн през 2023 година, като SWIFT даже признава нуждата да се движи в тази посока.

Прогноза №5: Институционалните вложения в цифровата стопанска система ще скочат до небето

Институционалните вложители ще създадат огромни ходове с огромните си пари.

През 2022 година научихме, че оттатък организационните проблеми на криптовалутата, тя е тясно обвързвана с обичайните пазарни придвижвания и цялостната стопанска система. За 2023 година представянето на домейна още веднъж ще зависи от международните стопански настройки. Ако опасенията намалеят, може да забележим повишение на цените на крипто, както и вложения в пазара на цифрови активи.
Независимо от пазарните трендове, евентуално ще забележим по-традиционни фондове със сини чипове (т.е. KKR и Hamilton-Lane дружно със Securitize) да се токенизират – правейки ги по-достъпни за по-широка сфера от вложители. Освен това от ден на ден и повече пазарни играчи с огромна капитализация ще се реалокират в пространството за токенизация (т.е. JPMorgan, HSBC, Fidelity, Goldman Sachs) и вследствие на това ще забележим забележителен напредък в активността по сливания и придобивания. Въпреки това, предизвестие за всичко това, както беше упоменато нагоре, е дали законодателите и регулаторите се ускоряват, с цел да обезпечат нужната непоклатимост.

2023 година също ще бъде чудесно време за вложение във фондове за рисков капитал, фокусирани върху блокчейн екосистемата (не крипто фондове). Историята демонстрира, че фондовете за рисков капитал, които се набират по време на рецесии, превъзхождат фондовете с разнообразни реколти. Плюс това има доста смисъл, тъй като оценките в екосистемата на блокчейн ще бъдат доста по-разумни и надолу към Земята през идващите няколко години.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР