2020 г. създаде много безпрецедентни пречки пред бизнеса. От масовото

...
2020 г. създаде много безпрецедентни пречки пред бизнеса. От масовото
Коментари Харесай

Маркетинг уроците, които бизнесът научи по трудния начин

2020 година сътвори доста невиждани спънки пред бизнеса. От всеобщото овакантяване на офисната работа заради пандемията на Covid-19 до промените в държанието на потребителите при покупки. Видяхме, че доста бизнеси се борят да останат на повърхността, до момента в който ръководят най-вече отдалечена работна мощ.

Останалите предприятия обаче означиха напредък. Компаниите от SaaS, маркетинговия и здравния бранш откриха, че услугите им са доста търсени, правейки голям скок на трафика и приходите. Но това бързо разгръщане имаше прикрит минус. Неочакваният напредък също може да породи блаженство. Така че, до момента в който 2020 година беше доходна година за мнозина, пренебрегването на верните системи, насочени към бъдещето, може да значи мъчителен спад през 2021 г. Ето за какво в никакъв случай не би трябвало да се задоволявате с маркетинга си, а да внимавате как да настроите бизнеса си за резистентен триумф.

Разнообразете търсенето 

След близо 13 години бизнес, нашата маркетингова организация беше мощно подвластна от персонални конференции за генериране на тежест. Но откакто пандемията принуди множеството събития да станат виртуални, ние бяхме принудени да се приспособяваме, с цел да запазим цялостния си канал за продажби.

Усилията ни да останем на върха на виртуалните събития се отплатиха и през 2020 година видяхме 97% растеж. Самодоволството ни обаче ни накара да предположим, че този източник на евентуални клиенти ще се задържи и през 2021 година, само че в действителност се случи тъкмо противоположното. Видяхме 32% спад в растежа макар всичките ни старания да прокараме конферентен маркетинг.

Бяхме принудени да преразгледаме нашата еднопосочна маркетингова тактика и вместо това да диверсифицираме маркетинга си, с цел да увеличим броя на водещите.

Урокът е, че съществуването на един източник на евентуални клиенти рядко е умна или устойчива тактика. Винаги имайте проект " Б " - без значение дали това е маркетинг по имейл, маркетинг в обществени медии или оптимизация за търсачки (SEO), тъй че в никакъв случай да не станете подвластни от един канал за поддържане на вашия бизнес.

Изградете системи за мащабиране 

Тъй като имахме растеж през 2020 година, ние вложихме множеството си старания в наемане на нови членове на екипа и ръководство на планове. Бяхме толкоз погълнати от работата с клиентите и образованието на новия ни личен състав, че нямахме време да създадем подобаващите системи.

Тези ограничавания доведоха до усложнения в процеса, които по-късно задържаха растежа ни през 2021 година Срещнахме спънка, ограничавайки количеството работа, която бихме могли да приемем. Нямахме инструментите, нужни на нашия екип, с цел да свършим работата в мащаб.

През 2021 година напъните ни са ориентирани към поддържане на качеството на нашите услуги и създаване на ефикасни системи, които да улеснят растежа ни в бъдещето.

Създайте машина за продажби 

Докато главите ни не работеха по безбройните ни потребителски планове, вниманието ни беше отвлечено от маркетинга ни. Смело предположихме, че ще останем постоянни въз основа на растежа, който наблюдавахме през 2020 година

Най-трудно за преглъщане е, че доста положителни неща свършват поради неопитност. Ако бяхме внедрили вярната тактика през цялото време, може би нямаше да преживеем спад през първото тримесечие на 2021 година.

Сега знаем, че постоянно би трябвало да търсим. Ние държим вратата отворена за нови благоприятни условия когато и да е. Винаги търсим нови способи за постигане до евентуални клиенти, шерване на уместно наличие и поддържане на доверие в нашата марка.

За да поддържаме напредък през 2021 година, наехме съветник по продажбите, който да ни помогне при образованието на нашите мениджъри на сметки и ръководството на нови изходящи и входящи процеси. Вече следим повишение на евентуалните клиенти и изготвяме проектите си, с цел да се подготвим за 2022 година

Мислете 5 години напред 

Ако 2020 година ни научи на нещо, това е, че целият бизнес пейзаж може да се промени за една нощ. Много притежатели на бизнес се оказаха в съвсем невъзможна позиция, с цел да вземат изменящи живота си решения. Липсата на подготовка накара доста бизнеси да се затворят за неопределен срок.

Днес моята философия е да възнамерявам най-малко пет години напред. Какви стъпки мога да подхваща в този момент, с цел да настроя бизнеса си за предстоящ триумф? Имам ли проект " B ", " C " и " D ", ако моят главен канал за генериране на резистентност се затвори? Мога ли да мина от офис към отдалечена работа с лекост?

Въпреки че е добре да управлявате растежа и да работите върху бизнеса си, до момента в който вървите напред, не трябва да избягвате планирането за бъдещето. Този нрав разреши на организацията ми да се трансформира от магазин за един човек до екип от над 24 чиновници, даже в хода на пандемията. Болезнените уроци, научени при започване на 2021 година, ни въодушевиха да сложим верните системи, тъй че в никакъв случай повече да не се самоуспокояваме в маркетинга си. 

Източник: Александър Валенсия, президент на We Do Web Content за 

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР