2020-а беше една необикновена година във всеки един аспект от

...
2020-а беше една необикновена година във всеки един аспект от
Коментари Харесай

Това са най-печелившите и най-губещите сектори през 2020-а?

2020-а беше една невероятна година във всеки един аспект от живота, а стопанската система и пазарите не вършат изключение. През миналите месеци се случи най-бързият пик и най-дълбокият срив на пазарите в историята, написа

Наред с това страните наляха трилиони долари под формата на тласъци, цените на петрола за първи пък станаха негативни и какво ли още не.

От платформата Visual Capitalist употребяват данни на FinViz, с цел да покажат кои са най-големите печеливши и губещи браншове през миналите 12 месеца. Информацията е фокусирана върху американския пазар, само че картината наподобява по сходен метод и в международен мащаб.

Печелившите

1. Мобилни и десктоп приложения

Годината беше доста сполучлива за водачите в софтуерния свят, само че доста други дребни и не толкоз известни компании съумяха да отчетат доста мощно показване. Основна причина за това е адаптирането към работата и образованието от разстояние, както и онлайн търговията.

Най-добрият образец в тази посока е Shopify, която регистрира 178% растеж на пазарната си оценка до близо 150 милиарда $.

2. Интернет търговия

Не единствено за колосът Amazon, само че и за по-нишови онлайн магазини, като Etsy, миналите месеци донесоха огромни облаги.

Най-успешният образец за бранша обаче идва от Китай и това е Pinduoduo, описвана, като най-бързо разрастващата се софтуерна компания в света. Нейните акции нарастнаха с 331%.

3. Суровини

През последните няколко години суровините попаднали в серпантина на все по-ниски цени. Но 2020 година промени това. През август месец медта нарастна до 8-годишен връх, а златото удари най-високата стойност в историята си.

Един от най-големите печеливши в този бранш е водещия снабдител на литий за електрически коли Albemarle, чиито бумаги удвоиха цената си.

Губещите

1. Петрол и газ

Петролният и газовият бранш имаше проблеми още преди корона рецесията на фона на ценови войни и пренасищане на пазара. Блокирането на стопанските системи обаче дружно с удара върху превоза и туризма донесоха нови главоболия на фирмите от промишлеността.

А най-засегнат измежду колосите се оказа British Petroleum, който изгуби близо половината от пазарната си капитализация през последните 12 месеца.

2. Банки

При рекордно ниски лихви и затворени физически офиси, банките се сблъскаха с възходящ кредитен риск при пик в безработицата. Акциите на финансовите институции бяха измежду най-потърпевшите от рецесията. А огромен губещ се оказа Wells Fargo след спад от 44%.

3. Търговски площи

Търговските центрове останаха затворени за дълго време през 2020 година, а също по този начин те бяха затруднени в това да събират наеми от доста от наемателите си. В Щатите компанията Simon, която ръководи най-вече молове в страната записа 41% спад на акциите си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР