2019 година няма да е толкова добра, колкото 2018 година.

...
2019 година няма да е толкова добра, колкото 2018 година.
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: България трябва да подобри инвестиционния климат

2019 година няма да е толкоз добра, колкото 2018 година. Растежът продължава да е постоянен, само че ще е по-нисък. Това съобщи изпълняващият длъжността шеф на Световната банка (СБ) Кристалина Георгиева.
Според Кристалина Георгиева България е добре – дългът ни е невисок, на процедура нямаме бюджетен недостиг. Трябвало обаче да мислим за бъдещето – повече да обръщаме внимание на капиталовия климат, тъй като си стоим на едно място и не напредваме нагоре . В това отношение на челно място Георгиева сложи инвестицията в човешкия капитал.
За България прогнозата е по-неблагоприятна с 0,5-0,6% от Брутният вътрешен продукт по отношение на юнската прогноза. Половин година по-късно СБ чака растежът през 2018 година да е бил 3,3%, а не 3,8%, което значи, че за 6 месеца съгласно анализаторите българската стопанска система е изгубила над една осма от темпото на напредък. Понижени са и упованията за актуалната и идващите две години. През 2019 година забавянето ще продължи до равнище от 3,1%, следващата година ще е 3%, а през 2021 година ще слезе на 2,8%. За съпоставяне - през 2016 година стопанската система е повишена с 3,9% съгласно данните на СБ.
Търговската война сред Китай и Съединени американски щати към този момент дава своето отражение върху настроението на вложители и консуматори. Имаме стягане на коланите, а това не е добре за растежа. Лихвите се качват, това основава трендове за неприятни неща на по-малките пазари. Когато огромните стопански системи кихнат, дребните хващат пневмония – нашата вяра е, че еврозоната, Съединени американски щати и Китай ще се постараят да понижат несигурността, добави Георгиева. А за Brexit тя има вяра, че нещата няма да останат по този начин.
СБ понижи прогнозата си за напредък на международния Брутният вътрешен продукт до 2,9% за тази година и до 2,8% за 2020 година, което е малко под предходното предугаждане, само че предизвести, че рисковете пред стопанските системи се усилват и прикани политиците да се приготвят за стихия - особено поради Brexit на пазарите, обвързани с Англия и Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР