2017-та година отмина, а с нея в историята остана и

...
2017-та година отмина, а с нея в историята остана и
Коментари Харесай

Краят на една страница от историята на Балканите?

2017-та година отмина, а с нея в историята остана и Международният углавен съд за някогашна Югославия (МНСБЮ). За 24 година работа, Трибуналът в Хага търсеше правдивост за закононарушенията, осъществени по време на войните на Балканите от 90-те години на предишния век. Специализираният орган към този момент завърши активност и моментът е подобаващ да се обърне взор обратно във времето, с цел да бъде направена оценка на работата му, само че и да се начертаят смели проекти за бъдещето, написа Серж Брамерц в специфична публикация за немското издание Der Spiegel.
За Европа споровете, които доведоха до рухването на някогашната Социалистическа федеративна република Югославия, са основен миг в новата история. Станахме очевидци на разпространяването на етнически шовинизъм и процъфтяването на дискриминирането и омразата към " останалите ". Видяхме с очите си и последствията - етническо пречистване и зверства с ужасяващи размери.
Спомняме си стотици хиляди почтени цивилни жители, станали жертва на гонене, толерирано от страната заради етническата или религиозната им принадлежност. Завръщането на концентрационните лагери на европейска земя. Четиригодишната блокада в Сараево. И геноцида в Сребреница. Това не беше единствено война. Както по-късно показахме в правосъдната зала, високопоставени водачи направиха незаконни интервенции, с цел да " прочистят " районите от етнически или религиозни групи на обществото.
В светлината на тези зверства страните от Европейския съюз, дружно с сътрудници като Съединени американски щати, стигнаха още веднъж до безапелационното умозаключение, че би трябвало да съществува мир и правдивост. Именно по този начин през 1993 година бе основан Международният углавен съд за някогашна Югославия.
След 24 години към този момент можем да установим, че МНСБЮ извърши своята задача. Точно 90 души бяха наказани за геноцид, закононарушения против човечеството или военни закононарушения - в това число високопоставени водачи на всички страни, взели участие в спора. Присъдите против Радован Караджич и Ратко Младич - най-висшите политически и военни водачи на босненските сърби - са доказателство за голямата правдивост, която с помощта на Трибунала в Хага най-сетне спечелва.
Половин век след Нюрнбергските процеси, МНСБЮ също даде нов подтик на интернационалното наказателно право. Създадохме значими правни правила, като да вземем за пример този за отговорността на командващия, който може да бъде измамен под отговорност за закононарушенията на зависещ. Ние показахме, че изнасилването и половото посягане може да бъдат оръжия за война. И в случай че днешният свят е в положение да търси правдивост за жестокости, това се дължи частично на работата на МНСБЮ.
Успехът на Трибунала в Хага е също триумф на Европейския съюз. Държавите-членки ни поддържаха и направиха нашата работа допустима. От изключително значение бяха политическите условия напредъкът в процеса на присъединение към Общността за страните от някогашна Югославия да бъде вероятен, единствено в случай че те изцяло сътрудничат с МНСБЮ. Това докара до задържането на всички обвинени и обезпечи достъп до значими доказателства. Така че има доста аргументи да погледнем позитивно на работата на МНСБЮ и да се надяваме на непрестанен прогрес. Но в това време към момента остават огромни провокации.
Истината е, че страните от някогашна Югославия напълно не са извървели толкоз дълъг път, колкото мнозина от нас биха желали - и колкото мнозина от нас се надяват. Това се пролича от мъчителните реакции на последните присъди, произнесени в правосъдната зала на Трибунала в Хага - против някогашния пълководец на босненските сърби Ратко Младич и против военновременния военачалник на босненските хървати Слободан Праляк. Те бяха наказани за ролята им в всеобщи етнически прочиствания и редица други зверства. Независимо от това обаче, министър председатели и министри в Босна и Херцеговина, в Хърватия и в Сърбия към момента отхвърлят тези закононарушения и възхваляват наказаните " герои ". Който познава Балканите е наясно, че това е нещо обикновено за района.
Факт е, че тези страни се нуждаят незабавно от европейски полезности и институции. Но ние също би трябвало да си зададем въпроса дали политическите водачи на Балканите са в действителност способни и подготвени да създадат нужните промени - освен посредством закони, само че най-много в съзнанието на хората.
Едно е несъмнено: когато става въпрос за процеса на присъединение, Европейски Съюз би трябвало да напомня упорито, че е общественост, която споделя полезности, в това число върховенството на закона, и че не съществува вид за взаимни отстъпки по тези правила. Съществен въпрос ще бъде дали страните от някогашна Югославия ще продължат работата на МНСБЮ и ще преследват зверствата без значение и независимо.
Що се отнася до интернационалното правораздаване, обстановката е още по-тежка през днешния ден, в сравнение с беше преди 10 години. Налице са и други триумфи с изключение на МНСБЮ, като да вземем за пример процесите за Руанда и Сиера Леоне. Но спорове като тези в Сирия или Йемен демонстрират, че няма реалистична вяра, че виновниците за страданието на елементарни цивилни жители ще бъдат държани виновни.
Какво може да се усъвършенства? От МНСБЮ може да се научат някои значими уроки:
1. Правилно е да се търси правдивост, когато са осъществени жестокости. Не е неправилно да споделяме, че има мир или правдивост. Но би трябвало да сме реалисти и да разберем, че справедливостта от време на време лишава време. Ако това не е допустимо през днешния ден, то ще бъде на следващия ден - или до тогава, до момента в който останем ангажирани с идеята.
2. Европейските страни играят решаваща роля. Без Европейски Съюз и неговата политика на конвенционалност, фигури като Караджич и Младич ще бъдат свободни и евентуално даже ще бъдат на власт. Ако Европейски Съюз поредно поддържа справедливостта, възтържествуването й ще бъде допустимо.
3. Международните трибунали могат да играят значима роля - в случай че е допустимо обаче, акцентът би трябвало да бъде върху националните съдилища. Това значи както съдилища в страните, по този начин и европейски съдилища. Инвестициите в разширението и устойчивостта на националните съдилища се възстановяват.
4. Всички би трябвало да чуваме жертвите. Тези закононарушения се назовават ​​престъпления против човечеството, тъй като те засягат всички нас, без значение дали живеем в Европа или в Близкия изток.
Преди 24 година жертвите в някогашна Югославия пожелаха правдивост и Съветът за сигурност откликна на техните настоявания. Но и през днешния ден има милиони жертви, които търсят правораздаване. Време е да се работи още веднъж, в случай че е допустимо посредством Организацията на обединените народи, посредством Международния углавен съд или благодарение на съидейници.
Ако не опитаме, интернационалното правораздаване ще рухне, а това би означавало по-голяма неустановеност за всички. Но в този момент знаем, че в случай че се борим против безнаказаността, можем да успеем. И всеки дребен триумф е значима стъпка по пътя към по-справедлив, спокоен и кротичък свят.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Анализи и мнения  2017 година - белязана от етническото пречистване на едно малцинство 2017 година - белязана от етническото пречистване на едно малцинство  Заради Brexit мястото на Англия на международната сцена стартира да изстива Заради Brexit мястото на Англия на международната сцена стартира да изстива  Протестите в Иран се насочиха против религиозната уточненост Протестите в Иран се насочиха против религиозната уточненост  Путин ще завоюва изборите в Русия макар, а не поради, стопанската система Путин ще завоюва изборите в Русия макар, а не поради, стопанската система  Демонстрациите в Иран - доста повече от възмущение против високите цени Демонстрациите в Иран - доста повече от възмущение против високите цени Интервю Още Томас Енгер: Хората са запленени от скандинавския метод на живот
Томас Енгер е едно от огромните имена в жанра на скандинавски...
Кметът на Габрово: През 2017-та реализирахме обекти за 30 млн. лева Иван Костов: АЕЦ " Белене " е губещ план Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработе коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Манолова: Кампанията против Истанбулската...
Насилието над дами и домашното принуждение са брутално посягане върху правата на индивида и са голям проблем в международен, европейски и...
Съединени американски щати и Южна Корея анулираха военни учения Министерство на вътрешните работи има обвинен за убийствата в Нови Ис... Поредно нахлуване над горски чиновници Дневен хороскоп за 5 януари НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Провал, предаван онлайн
Само добряк би се изненадал, че Министерство на вътрешните работи, макар стоварената тълпа от жандармерия, бронирани коли и тежковъоръжени служители на реда, не съумя да...
Каракачанов: Всичко се знае за убийството... Откриха мъртвец на мъж на 10 км от Нови Искър Нов гибелен атентат в Кабул с множес... Експерт: Убиецът от Нови Искър е рисков за... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Битката за " Пирин ": Протести в 10 града...
Природозащитници още веднъж излязоха на цивилен митинг. Недоволството им е поради решението на държавното управление от края на предходната годин...
Симеонов отново внася решението за смяна на... Концесионерът на Банско: Хората на митинг... Македония ще ратифицира контракта с Българи... Павлова: Протестите не ни тормозят  www.expert.bg  Amazon желае да излъчва мачовете от Английската висша лига Amazon желае да излъчва мачовете от Англи...  Намериха празна бутилката на откраднатата най-скъпа водка в света Намериха празна бутилката на откраднатат...  Компания на Домусчиев купи американската AgriLabs Компания на Домусчиев купи американската...  Шефът на Intel продал акциите си, когато към този момент знаел за проблемите с процесорите Шефът на Intel продал акциите си, когато...  www.iwoman.bg  Кристиан Костов нападна с нова ария (видео) Кристиан Костов нападна с нова ария (ви...  Напълно изкупиха новия сингъл на Напълно изкупиха новия сингъл на " Мистер...  Преди да заживеете дружно, прочетете това Преди да заживеете дружно, прочетете тов...  Най-подходящите сътрудници за Козирог Най-подходящите сътрудници за Козирог  http://www.sportlive.bg  Челси купува още един от шампионския тим на Лестър Челси купува още един от шампионския отб...  ЦСКА стартира подготовка в понеделник ЦСКА стартира подготовка в понеделник  Григор: Трябва да се стегна за мача с Кирьос Григор: Трябва да се стегна за мача с Ки...  Турски гранд подава ръка на побойника Патрис Евра Турски гранд подава ръка на побойника Па... Интервю Още Томас Енгер: Хората са запленени от скандинавския метод на живот
Томас Енгер е едно от огромните имена в жанра на скандинавски...
Кметът на Габрово: През 2017-та реализирахме обекти за 30 млн. лева Иван Костов: АЕЦ " Белене " е губещ план Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработе Нови Най-четени Най-коментирани Краят на една страница от историята на Балканите?... 10 0 " Софийска вода " изяснява по какъв начин се фактурира употребяваната вода след промя... 72 0 Отминалата 2017-та година означи растеж на сватбите в Бургас... 56 0 Елитните елементи на испанската войска ще бъдат подложени на диета, били д... 70 0 Дневен хороскоп за 6 януари... 203 0 Провал, предаван онлайн 7842 0 Каракачанов: Всичко се знае за убийството в Нови Искър 4927 4

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР