2016 година беше изпълнена с всякакви забележителни събития. Някои от

...

“ЕкзоМарс-2016” – общ изглед. Credit : ESA

Продължаваме с втората от поредицата “Празнични статии”, които по традиция се публикуват на страниците на КОСМОС БГ в края на всяка година! Първата статия беше : “Космическата 2017 година: Ще бъдем ли свидетели на пилотиран космически полет от територията на САЩ?

Днес представям класацията на най-вълнуващите космически мисии, които се случиха през 2016 година.

13 декември 2016 г. 17:20 ч.

Светослав Александров. 2016 година беше изпълнена с всякакви забележителни събития. Някои от тях бяха изненадващи, а други очаквани, но едно е сигурно – космическите ентусиасти не скучаеха!

Ето класацията на Топ 10 мисии за годината!

№10 : Демонстрационната космическа совалка на Индия

2016 година беше изпълнена с всякакви забележителни събития. Някои от

Коментари Харесай

Топ 10 космически мисии през 2016 година!

2016 година беше изпълнена с всевъзможни забележителни събития. Някои от тях бяха изненадващи, а други предстоящи, само че едно е несъмнено – галактическите запалянковци не скучаеха!

Ето класацията на Топ 10 задачи за годината!

Credit: ISRO

Индия несъмнено демонстрира интерес към създаването на възвращаеми галактически кораби. На 23-ти май страната изстреля по суборбитална траектория своята първа демонстрационна галактическа совалка. Тя хвърча в безпилотен режим в продължение на 20 минути, след което се приводни в Индийския океан.

Credit: Roscosmos

На 28 април Русия за пръв път изстреля ракета от новия космодрум Восточний. Изстрелването беше сполучливо, само че за отчаяние на галактическите запалянковци не беше излъчено онлайн. Восточний е несъмнено най-амбициозният галактически план на Русия след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, само че мнозина специалисти се съмняват до каква степен е логичен. Засега на космодрума е издигната площадка само за ракети “Союз ”, само че такива площадки от дълго време има на Плесецк, Байконур, а също по този начин и на европейския космодрум във Френска Гвиана. Кой би имал интерес да изстрелва ракети от Восточний? Този въпрос към този момент стои без отговор, само че с построяването на новия космодрум и въвеждането му в употреба съветските управляващи са една концепция по-спокойни – най-накрая имат нов космодрум на лична територия (историческият Байконур остана на територията на Казахстан след разпадането на СССР).

Credit: KCTV

На 7 февруари от космодрума Сохе излетя севернокорейската ракета “Ънха ” със сателит “Кванмьонсън-4 ”. Международната общественост удостовери с самостоятелни средства, че ракетата в действителност е съумяла да изведе спътника в орбита, само че до ден сегашен остава непотвърдено дали той е функционален и излъчва радиосигнали.

Credit: NASA TV

На 8 април галактическа ракета “Фолкън 9 ” изведе към “Международната галактическа станция ” надуваемия модул “Бийм ”. На 29 май модулът сполучливо беше разгънат. “Бийм ” ще лети прикачен към орбиталната станция в продължение на две години, като през това време астронавтите ще учат неговата функционалност. Надуваемите модули могат да се трансфорат в ключ към колонизацията на Слънчевата система – тъй като ракетните изстрелвания са скъпи, а товароподемността на обособените ракети е лимитирана, надуваемите структури могат да изхвърчат в стилен вид, след което да се разпростират след идването им в космоса.

Image credit: CCTV

На 15 септември Китай сполучливо изстреля мини-станцията “Тянгон 2 ”.  На 17 октомври излетя пилотираният галактически транспортен съд “Шенчжоу 11 ” с астронавти Цзин Хайпен и Чен Дун. Корабът наред се скачи със станцията, а астронавтите прекараха на борда й цялостен календарен месец, след което се върнаха наред на Земята.

Credit: China Aerospace Science and Technology Corporation

Следващата задача в класацията е отново на Китай. На 3-ти ноември излетя първата тежкотоварна ракета на страната – “Лонг Марч 5 ”, която е висока 57 метра и може да извежда до 25 тона потребен товар в космоса. Възможностите на ракетата се приближават до тези на най-мощната настояща ракета в света – американската “Делта 4 Хеви ”. С нейното въвеждане в употреба китайците към този момент разполагат с доста по-големи качества за проучване на галактическото пространство. Вероятно “Лонг Марч 5 ” ще се употребява за извеждането на модулите на огромната станция, която ще бъде издигната в края на това и началото на идващото десетилетие.

Credit: Blue Origin

На 5 октомври частната компания Блу Ориджин изстреля ракета “Ню Шепърд ”, след което бяха задействани по време на полет системите за спешно избавяне на капсулата. Тестът беше сполучлив и както ракетата, по този начин и капсулата се върнаха на Земята. Успешният тест проправя път на частната компания към пилотирана космонавтика – първите астронавти могат да летят по суборбитална траектория още следващата година.

Credit: NASA TV

 На 9 септември НАСА сполучливо изстреля автоматизираната междупланетна станция “Озирис-Рекс ” на път към метеорита Бену. Това е най-голямата възвращаема задача на НАСА от епохата на лунните експедиции “Аполо ”. В интервала сред 1969 и 1972 година астронавтите на задачите “Аполо ” сполучливо доставиха на Земята общо 382 кг скали от Луната. Ако всичко мине наред, “Озирис-Рекс ” ще би трябвало да се завърне през 2023 година с почти 2 кг проби от метеорита.

Credit: NASA TV

Тази година НАСА още веднъж потвърди, че е водач в междупланетните проучвания! На 5-ти юли автоматизираната станция “Джуно ” наред дойде в орбита към планетата Юпитер и стартира да я учи. “Джуно ” е едвам вторият галактически уред в историята на човечеството, трансформирал се в неестествен сателит на Юпитер. Първият бе “Галилео ”, който работеше в юпитерианска орбита в интервала сред 1995 и 2003 година.

Credit: ESA/S Corvaja

Съвместната сред Русия и Европа задача “ЕкзоМарс-2016 ” е най-изстраданата задача на годината и по тази причина заслужава да бъде преди всичко. Малцина имаха вяра, че изстрелването на съветската ракета “Протон-М ” ще е сполучливо – през последните две десетилетия Русия имаше два опита за изстрелване на апарати към Марс, през 1996 и 2011 година, само че и двата приключиха с неуспех при изстрелването.

Но тази година шансът се усмихна – на 14 март ракетата “Протон-М ” излетя безотказно, а часове по-късно и ускорителният блок “Бриз-М ” безпогрешно вкара “ЕкзоМарс-2016 ” на вярната траектория към Червената планета. На 19 октомври автоматизираната междупланетна станция влезе наред в орбита към Марс. В края на ноември изпрати от там първите си фотоси и научни данни!

На борда на “ЕкзоМарс-2016 ” пътуваше и дребен демонстрационен спускаем уред – “Скиапарели ”. Поради проблем в последната 1 минута от спускането той не съумя да реализира меко кацане, само че все пак той изпрати доста потребна информация – както научни данни за състава на марсианската атмосфера, по този начин и данни с инженерна стойност – беше доказано, че топлинният щит и парашутът действат сполучливо и тези технологии могат да се приложат за идната задача през 2020 година, която ще включва марсоход.

Успехите на “ЕкзоМарс-2016 ” бетонират задачата на 1-во място в класацията на КОСМОС БГ.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР