200 училища имат избранидиректори след конкурсите, проведени по новите правила

...
200 училища имат избранидиректори след конкурсите, проведени по новите правила
Коментари Харесай

МОН: 200 училища вече имат новоизбрани директори

200 учебни заведения имат определени шефове след състезанията, извършени по новите правила на Министерството на образованието и науката. Това демонстрират систематизираните данни от всички районни ръководства на образованието в страната. За първи път изборът на шефове на просветителни институции бе извършен по правила, насочени не просто към намирането на админи, а към търсене на водачи, които биха съдействали за смяната в българското обучение.

Конкурси за шефове бяха оповестени в 276 учебни заведения в цялата страна, а претендентите за тях бяха близо 400. Както МОН заяви в края на февруари, близо 300 претенденти сполучливо минаха първия стадий на състезанието, като изкараха повече от 30 точки на тестово изпитване .

Те са показали концепции за развиване на съответната просветителна институция, които са подготвили. Заедно с това по време на устното събеседване пред комисия те трябваше да решат и два съответни проблема , определени на инцидентен принцип. Всички обстановки, на които претендентите трябваше да реагират, бяха основани на действителни обстановки, които са се случвали в българските учебни заведения и при които е било нужно не официално използване на нормативната уредба, а лидерски метод.

От МОН означават, че още при подаването на документи станало ясно, че за 33 учебни заведения няма искащи да заемат длъжността . За други 43 е имало претенденти, само че те не са се показали добре и учебните заведения остават с краткотрайно изпълняващи длъжността шефове до ново осъществяване на конкурс. Така е спазен главният принцип на процедурите – да се назначават единствено готови хора, които могат да отговорят на високите критерии, а не просто да се запълнят свободни места.

Анализът на резултатите демонстрира, че 7 души са с 90 и повече точки .

Кандидатите с най-високи резултати са от 7 области в страната: Бургас,Добрич,Кърджали,Кюстендил,Русе,София-град и София-област). Най-много са претендентите с общ резултат в диапазона от 60 до 79 точки.

След извършените състезания има подадени общо 3 тъжби от некласирани или неизбрани претенденти. Всеки от състезанията е видео заснеман и МОН ще ревизира сигналите.

Провеждането на състезанията по напълно нови правила е част от подхванатите начинания на МОН за смяна на просветителната система и към понижаване на механичното възпроизвеждане на познания и образуване на повече умения и компетентности в учениците. За да се случи тази смяна, е значимо по какъв начин се управлява всяко едно учебно заведение. Затова и философията на разпоредбите на новите състезания е да бъдат определени освен нормативно готови хора, само че персони с голям брой качества и компетентности.

В учебните заведения, в които не бяха определени шефове, както и в други, които все още нямат титуляр или ръководителят е в пенсионна възраст, следва да започват нови конкурсни процедури в идващите месеци. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР