20-на дни след безпрецедентната акция на полиция и жандармерия край

...
20-на дни след безпрецедентната акция на полиция и жандармерия край
Коментари Харесай

Сърница брани с подписка Бейсим, вдигнал на крак 200 командо...

20-на дни след невижданата акция на полиция и жандармерия край Сърница, жителите на селото събират подписка в отбрана на задържания Бейсим Реджеп. Подписали са се 140 души, това са половината от непрекъснато живеещите в селото. Хората не го намират за отговорен и не желаят той да отиде в пандиза. Мира не им дава фактът, че техни тъжби са оставени без последици, а 55-годишният пастир е станал жертва на дълго неглежирани проблеми в селото. Оказва се има много каузи сред съселяни за побоища, вреди, нанесени от животни по ниви и дворове, битови спорове.



На 30 ноември при поредна междусъседска свада Бейсим стреля със самоделна пушка по съседа си Мюмюн. После хвана гората, на сутринта селото осъмна под полицейска обсада, в Сърница се струпаха спецчасти и техника, които 20 часа търсиха в горите над селото „ въоръжения и рисков “ Бейсим, който имаше самоделка в себе си. 50-килограмовият, малък мъж, бе хванат от кравар в Кърджалийско. Днес той е в ареста, откакто съдът му наложи най-тежката мярка с обвинявания за опит за ликвидиране, закана за ликвидиране и нелегално оръжие.



Бейсим ли е най- огромният нарушител, човек, който на никого неприятно не е сторил. Всеки ден слушаме за хора с оръжия, само че Бейсим е безсилен и би трябвало да отиде за 15 година в пандиза, жалят го съселяните му, за които тематиката към момента номер едно.

Бейсим в никакъв случай не е имал спорове с хора, добър човек е, само че е бил провокиран от Мюмюн, който с половината село е скаран. Агресивен е, наскърбява, псува, кучетата му са наплашили всички. Дори през лятото нападнаха играч по насочване, споделя Гюлхаят Халил, в чието кафене се провежда подписката. По екопътеката туристите не могат да минат от кучетата на Мюмюн, хората с брадви ги пазят от песовете, добавя тя.

Поне 8 тъжби сме подали против Мюмюн, тъй като ни тормози. Заплашва, бие животните, на брата е посягал. Дворът му е разграден, по какъв начин да не влизат овцете там, а това е повода за ежбите. Защо не го загради, споделя братът на арестувания Юсеин Реджеп. Така стана и на 30- ти, овцете ни влезнали, братът тръгнал да ги прибира, тези почнали на бият животните, протегнали ръка са и на него, причерняло му е, върнал се в къщи, хванал пушката. После се е уплашил и избягал, тъй като не е знаел какво да прави, шашнал се е, добавя братът.

Няма открити сачми, не е ясно дали против Мюмюн е стрелял или във въздуха, могат ли тези чифтета да убиват, споделят селяните. И изясняват, че не е редно, само че Бейсим си правел пушкала да се брани от вълците.

Поне 30 са жалбите против фамилията на Мюмюн за нападателни дейности, за свободно пуснатите му животни, за побоища, настояват хората. Ако го бяха поставили на мястото му,това нямаше да се случи, уверени са те. Идва полиция но все същото си остава, добавя те.

Мюмюн, който намерихме покрай дома му, отхвърли да приказва с екипа ни.

В нашето село няма ред и за това стана спора, споделя зърнопроизводителят Илия Иванов. Той добавя, че нивите му са редовно газени от овце, кози и крави. Ловец съм, идвало ми е да взема пушката, споделя мъжът.

Излиза, че на тъжби от няколко души не се обръща внимание, а цялото Министерство на вътрешните работи тука се стовари против един безсилен човек, на който му е причерняло от непрестанните кавги, допълват в селото.

Не можахме да се срещнем с кмета, той не пристигна на срещата поради зародил здравословен проблем с непосредствен.

Подписката няма юридическа стойност, само че има морална такава, споделя юристът на арестувания Георги Зарчев. Според дългогодишния правист, няма данни за опит за ликвидиране, а закана може да се насочи и в положение на афект.

Често по селата, изключително в затворени общности, се случват такива неща. Хората изричат думи като ще те претрепя, оскубя при всеки скандал, без да се замислят, че това е закана. Начинът на другарство е подобен. Често имат секира на разположение, нощ в джоба, оръжие, с което се вардят от вълците. Не че не се знае за него, само че няма ли проблем, никой не се тормози, има толерантност една, разясняват хора с парцели в селото. Скандали пораждат постоянно за привидно дребни спорове, след това прерастват в такива, които се предават на генерации. В кръчмата пият, сбиват се, съдят се. Често сами вгорчават живота си с битови неразбории. Правилата за напредване на животни всеобщо не се съблюдават, това къса нервите на едни, а други считат, че всичко им е разрешено, тъй като са на село. От нищо стана нещо в Сърница, а Министерство на вътрешните работи просто употребява случая да покаже мощ, каквато другаде би трябвало да се показва, споделят хората, които желаят да свидетелстват освен,за да защитят Бейсим, само че и с цел да се обърне внимание на проблемите им. Той не е за пандиза, ще наемем рейс да идем в Хасково на делото, желаеме да свидетелстваме, споделя Айлетин Халил.

Това няма да е първата подписка, с която се желае поддръжка за обвиняем. Хасковският съд помни случай от преди 20-на години, когато в палатата се изсипа съвсем цялото с. Навъсен в отбрана на упрекнат в ликвидиране. Тъст умъртви шурей си, който редовно тормозел щерка му и личните си родители. В съда пристигна и бащата на зетя принудител, който свидетелства против сина си. Имаше и подписка, хората желаеха да защитят човек, поставил завършек на принуждение, траяло години, за което всички са знаели. Обвиняемият не е имал различен метод, случило се е по най- неприятния, напомнят правосъдни кореспонденти историята с кротката Звезда, чийто татко я отърва от насилника, само че отиде в пандиза.
Свързани вести След екшъна с 200 служители на реда: Обвиниха Бейсим в опит за ликвидиране на съсед Чобанинът Бейсим изправи на крайник Министерство на вътрешните работи като Чакъра
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР