20-годишният хакер, арестуван във връзка с безпрецедентната кибератака срещу системите

...
20-годишният хакер, арестуван във връзка с безпрецедентната кибератака срещу системите
Коментари Харесай

Блиц: Това е хакерът Кристиян, който подлуди цялата държава

20-годишният хакер, задържан по отношение на невижданата хакерска атака против системите на Националната организация за приходите (НАП), взе участие преди две години в " Господари на ефира ", напомня Блиц.

През 2017 година, още като възпитаник, Кристиян е пробил отбраната на уеб страницата на Министерството на образованието и науката. Случаят тогава закупи огромна медийна гласност, като дори от ведомството поканиха младежа да взе участие в процедурите по запазване и предпазване на информацията.

Той е бил възпитаник в Търговската гимназия в Пловдив, както самичък споделя в репортажа. 

Сега хакерът работи в столична компания, която се занимава с тестване на сигурността на компютърни системи. Бил е арестуван на работното си място.

Няма престъпно досие. Продължава изясняването на детайлности към офанзивата против Национална агенция за приходите, в това число дали зад нея стои цялостен екип от хакери и дали им е оказал помощ вътрешен човек.

Преди две години Кристиян описа пред „ Господари на ефира “, че се занимава с така наречен pen tasting или киберсигурност, като в собствен персонален план решил да ревизира дали персоналните данни, с които работи министерството, са предпазени.



Според младежа, „ всеки човек, който има обикновени знания по програмиране или киберсигурност “ би могъл да пробие уеб страницата на МОН, както е направил той и то в границите на 1-2 часа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР