20-30 бебета се разболяват на ден от началото на годинатаВсяко

...
20-30 бебета се разболяват на ден от началото на годинатаВсяко
Коментари Харесай

Министерството на здравеопазването: Всяко 7-о ново заразяване с COVID от началото на годината e на дете

20-30 бебета се разболяват дневно от началото на годината

Всяко 7-о ново заразяване с Коронавирус от началото на годината, откакто вариантът Омикрон официално бе открит в България, е на дете.

Това демонстрират калкулации въз основа на данните от Министерството на здравеопазването.

51 759 са записаните нови инфекции у нас от началото на януари тази година. От тях 7003 са на хора до 19-годишна възраст, откри инспекция на  “24 часа ” в данните от статистиката.

По-голямо нарастване при разболяванията сред децата и младежите стартира да се следи от началото на тази седмица. Само за четири дни от нея са регистрирани 3313 случая на болни деца, което е близо половината от общите за януари.

Най-голямо е нарастването при учениците - 3010 от случаите в последните 4 дни.

Значителен растеж има и във възрастовата група от 1 до 5 години, в която децата нормално вървят на детска градина. Там нарастването от началото на тази седмица до четвъртък бе 221 нови инфектирани.

За целия януари най-висока е броя на инфектираните възпитаници от 15- до 19-годишна възраст. Регистрираните инфекции при гимназистите от Нова година насам са 3049, демонстрира статистиката на здравното министерство.

При децата от пети до седми клас позитивните проби от началото на годината са 2366, а при най-малките възпитаници до 9-годишна възраст са 856.

За растеж на откритите заболели възпитаници от 3,5 пъти заяви при започване на седмицата и Министерството на образованието. В понеделник оттова оповестиха, че са открити 641 случая при тестването за старта на образователната седмица. То се прави един път седмично с неинвазивни проби.

Затова и част от специалистите още веднъж заговориха за затваряне на учебните заведения и прекосяване на всички деца към онлайн образование, до момента в който отмине вълната от омикрон в България. Засега обаче настройките на държавното управление, оповестени и от премиера Кирил Петков и просветния министър Николай Денков, са да се учи присъствено оптимално дълго. Въпреки това в Бургас към този момент бе препоръчано затваряне на учебните заведения на територията на града.

Омикрон заразява все по-често и напълно малките бебета, демонстрират още данните на здравното министерство. От началото на тази седмица всеки ден има по 20-30 нови случая във възрастовата група от 0 до 1-годишна възраст.А общо в интервала 10-13 януари са оповестени нови 82 заболели от COVID бебета.

В идната възрастове група - от 1 до 5 година, с над 70 деца на ден скача броя на новите инфекции от 10 януари насам.

В тази от 6 до 9 години на 11 и 12 януари са се разболели надлежно 182 и 168 деца. Още по-големи са числата при децата от 10 до 14 година На 11 януари са регистрирани 455 нови случая в тази възрастова група, а на 12 януари – 488. Сходни са данните за същия интервал при гимназистите.

Първите три дни от месец януари са били с най-нисък сбор заболели деца. Те обаче бяха почивни, а действително те не бяха ходили на учебно заведение още от Коледа. Стойностите на 2 и на 3 януари са 107 и 168 заболели. За съпоставяне - на 11 и 12 януари е имало надлежно 1157 и 1208 позитивни за коронавирус деца.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР