2 май да бъде обявен за неучебен ден в цялата

...
2 май да бъде обявен за неучебен ден в цялата
Коментари Харесай

Родители призовават 2 май да бъде неучебен ден

2 май да бъде разгласен за неучебен ден в цялата страна - от ден на ден стават тези родителските апели с наближаването на Великден и идните почивни дни.

" Разумно е кметът на София да разгласи 2 май за неучебен ден! Много родители са си взели отпуск и ще пътуват с децата си! Училищата ще са полупразни. Кметовете на гр. Пловдив, Стара Загора, Първомай, Хасково към този момент оповестиха 2 май за неучебен ден! ", е написал татко в групата " За качествена и новаторска просветителна система " във фейсбук. Вчера такова решение издадоха и кметовете на Благоевград, Плевен и Смолян. А редица родители показват поддръжка, написа вестник " Сега ".

1 май, сряда - Денят на труда - е формален почивен ден. След това на 2 май се работи и учи, а от 3-ти май, петък, стартират четирите почивни дни към Великден, който т.г. се пада на 5 май. Почивни, надлежно и неучебни, са 3, 4, 5, 6 май. Много родители възнамеряват да пуснат записка за един ден неявяване на детето си по фамилни аргументи на 2 май, заради което фактически учебните заведения надали тогава ще учат на цялостен потенциал. Затова съгласно доста родители е удачно освен в София, само че и въобще МОН да разгласи четвъртъка за неучебен ден в цялата страна.

" Ако МОН няма това право, тогава всички общини да го разгласят за неучебен. Доколкото си припомням, учебните заведения също имат право някакви дни да афишират за неучебни. Уговорка сред всички общини или учебни заведения и готово. Какво е това - едни ще учат, други не. И не всички работещи почиват формалните почивни дни ", разяснява родител. Друг споделя, че някои учебни заведения като софийското 151-во към този момент са оповестили, че няма да учат на 2 май. " Докога ще ги чакаме в Столична община ", пита той.
По закон кметовете на общини могат да афишират до три календарни дни за неучебни в границите на една образователна година за учебни заведения на територията на общината. Такова право имат и шефовете - след решение на педагогическия съвет. МОН също може да афишира избрани дни за неучебни със заповед на министъра на образованието. Това обаче нормално става при започване на годината. През май да вземем за пример за неучебни са избрани дните 17 и 20 май, когато ще са матурите за 12-класниците.

НЕСЪГАСИЕ

Някои родители пък показват отрицание към концепцията и оферират на тези родители, които желаят да пътуват, просто да пуснат извинения по домашни аргументи, припомняйки новата опция, която бе въведена - до 15 дни отсъствия по фамилни аргументи с записка единствено от родител. " Че то ще учат ли въобще? Великденска почивка, след това матури, 24 май... Вземете ги след два часа, вземете ги на обяд и т. н. ", недоволства родител.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР