2 клинични проучвания показват, че експериментална ваксина срещу вируса Зика,

...
2 клинични проучвания показват, че експериментална ваксина срещу вируса Зика,
Коментари Харесай

Обявиха първата ваксина срещу вируса Зика


2 клинични изследвания демонстрират, че пробна ваксина против вируса Зика , разработвана от американски учени, дава обещаващи резултати за предварителна защита на рисковата вирусна зараза.

Резултатите от изследванията, оповестени в авторитетния вестник The Lancet, сочат, че имунният отговор , който имунизацията отключва, е задоволителен за заличаване на Зика вируса и за подкрепяне на имунната система в битката с предизвиканата зараза.

Разработването на новаторската ваксина е почнало незабавно след установяването на обстоятелството, че заразяването с вируса Зика през бременността може да докара до непоправими увреждания на плода . Първите данни за това бяха оповестени преди няколко години и броени месеци по-късно стартират първите клинични тествания за създаване на ефикасна ваксина против Зика. Днес една от пробните ваксини навлиза в последния стадий на клинично изпитване, като събраната досега информация за успеваемостта й е доста обнадеждаваща.

Ваксината против вируса Зика се базира на внасяне в организма на специфична кръгова ДНК верига , означавана като плазмид . В нея са включени гени, когиращи характерни протеини, които се откриват по повърхността на Зика вирусните частици. Експресията на гените от плазмида в организма на здрав човек показва въпросните протеини на имунната система

и й разрешава да си построи антитела против тях. Така при попадане на вируса Зика в организма на имунизиран човек имунната система ще може да го обезврежда преди той да е отключим зараза и обвързваните с нея затруднения.

Свързани публикации.. Необяснимата еволюция на вируса Зика 0 Зика вирусът се предава и по сексуален път 2 Зика - по какъв начин от здравна рецесия се трансформира в продължителен проблем? 0

Ефикасен имунен отговор е регистриран у над 80% от доброволците , при които е тествана клинично пробната ваксина против вируса Зика. За момента учените смятат, че силата на този имунен отговор ще е задоволителна за цялостната отбрана против вирусна зараза след заразяване със Зика. За удостоверение на това обаче е належащо имунизацията да мина през последния стадий на клинични изпитвания , който към този момент е във ход.

Учените се надяват в границите на няколко месеца резултатите да са налице и да стане ясно дали битката против вируса Зика ще бъде доведена до сполучлив край. Подобно стичане на събитията ще се смята за голям медицински и теоретичен триумф , защото единствено няколко години след установяването на една животозастрашаваща вирусна зараза тя ще може да се профилактира сполучливо с качествена ваксина.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР