2,9 милиона лева дава просветното министерство за купуването на шкафчета

...
2,9 милиона лева дава просветното министерство за купуването на шкафчета
Коментари Харесай

Срещу тежките раници – шкафчета! МОН дава 3 млн. за тях

2,9 милиона лв. дава просветното министерство за пазаруването на шкафчета за учебните заведения.

Тези пари ще стигнат за 200 000 възпитаници от първи до седми клас и по този начин малчуганите няма да бъдат принудени да носят всеки ден на гърба си раница, която нормално тежи 6-7 кг.

Средствата са за държавни и общински учебни заведения, които ще би трябвало да инсталират шкафчетата до 15 септември, с цел да се употребяват от малчуганите през идната образователна година. Това стана ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на просветния министър Красимир Вълчев.

До това решение се стигна, откакто петокласничка потърси правата си пред управляващите поради тежките раници. Тя написа тъжба до ръководителя на Държавната организация за протекция на детето, а след нея хиляди родители и възпитаници желаеха да се откри метод учениците да не носят непостижимо тежките за тях раници всеки ден.

Според Красимир Вълчев обаче практиката сочи, че децата постоянно носят освен учебниците, нужни има за часовете през съответния ден, ами и тези от предходния или пък за идващия, пише Dnes.bg.

Така че поради това са изпратени рекомендации до шефовете на учебните заведения да намерят метод да усъвършенстват учебниците и помагалата.

До 23 март пък предстои на публично разискване план на промени на Наредбата за познавателните книжки, учебниците и образователните пособия, които плануват по-дебелите томове за учениците да бъдат разграничени на две елементи.

Това обаче ще стане едвам откакто изтече тригодишният период на безплатно прилагане на актуалните издания.

А към този момент се дава справедливост на издателствата да печатат на олекотена хартия. Красимир Велчев дава обещание, че ще има и електронни разновидности на учебниците от първи до седми клас.

Достъпът до тях щял да бъде обезпечен посредством основаване на електронен портал, в който учебниците ще бъдат оповестени до края на април.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР