2,5 милиона яйца с произход Украйна са били внесени у

...
2,5 милиона яйца с произход Украйна са били внесени у
Коментари Харесай

Птицевъди алармират: 2,5 млн. яйца от Украйна може да се появят на пазара като български

2,5 милиона яйца с генезис Украйна са били импортирани у нас през предходната седмица и има заплаха те да бъдат премаркирани като български. Яйцата обаче към момента не са стигнали пазара. Това сподели пред БНР ръководителят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

Той изясни, че яйцата са бързооборотна стока и евентуално ще се появят в магазините до дни. Така съгласно Гълъбов към 20% от яйцата в комерсиалната мрежа ще са украински.

Българските консуматори не биха закупили толкоз яйца от Украйна, само че премаркирането е " остаряла процедура на контрабандистите " , твърди Гълъбов. Според него количеството е толкоз огромно, че няма никакъв метод стоката да бъде осъществена на пазара. Така до Великден може да чакаме вноса да доближи 10 милиона.

Българските производители могат да задоволят вътрешното ползване, като на ден у нас се създават към 4 милиона яйца, към 1 милион се изнася. Българско птиче месо също има задоволително.

От Българската организация по сигурност на храните потвърдиха вноса на подобен брой яйца от Украйна, само че и от Латвия. Оттам обаче отхвърлиха съмненията за замяна на страната производител. 

В позиция до медиите от БАБХ обясниха, че за интервала от 9 до 19 март у нас са импортирани над 2,6 милиона броя пресни кокоши яйца за директна консумация, клас А, от Украйна и Латвия. " Всички колета са съпроводени от нужните съпроводителни документи, ветеринарни документи и са от ферми с потвърден генезис, утвърдени за импорт в Европейски Съюз ", показват от организацията.

Всички яйца носят на черупката си съответния код, доказващ произхода им.

Въпреки че стоката е пристигнала у нас с всичката нужна документи за осъществен лабораторен разбор, нашите управляващи също са взели проби.

Изследванията са за радиоактивност, тежки метали, инхибитори и останки от ветеринарномедицински препарати, а резултатите ще станат подготвени на следващия ден - 24 март.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР