1997 година, Министърът на транспорта Вилхем Краус и Генералният директор

...
1997 година, Министърът на транспорта Вилхем Краус и Генералният директор
Коментари Харесай

За 21 години, пътуването с влак от София до Плевен е съкратено само с 10 минути

1997 година, Министърът на превоза Вилхем Краус и Генералният шеф на БДЖ Владимир Дунчев се качват в чисто новите червено-бели вагони, обзаведени със необятни седалки, завеси и климатик. Това са първите рециклирани вагони на БДЖ, които ще обслужват новия фирмен трен на компанията - "ПЛЕВЕН ЕКСПРЕС ". Влакът се движи в началото сред София и Плевен, като дистанцията от 189 км се взема за 2 ч и 50 мин., а в противоположна посока, пътуването е с 2 мин. по-бавно.

"ПЛЕВЕН ЕКСПРЕС " е един от "фирмените " влакове на БДЖ, предлага висок комфорт на пътешестване на обществени цени, в състава му има даже и бар-вагон, предлагащ леки храни, алкохолни и безалкохолни питиета. Целта на националния транспортьор е да притегли бизнес-пътниците сред Столицата и града под Кайлъка. От новата услуга, печеливши са и стотиците студенти, които всяка седмица пътуват сред тези два града. Те към този момент имат комфортна и евтина връзка. През 1998/1999 година, влакът претърпява две удължавания на маршрута си, в началото сред Благоевград и Плевен, а по-късно, той се движи сред Пловдив и Плевен, като по този начин от БДЖ вършат още по-удобни студентските пътувания. През тези години, студентите са и едни от най-многобройните клиенти на държавния ЖП оператор заради ниската цена на пътешестване, предлагана с карта за понижение.

Влошаващото се положение на БДЖ, нелоялната конкуренция и кадровите проблеми обаче довеждат до прекъсването на този трен с разписанието от 2000 година, когато са орязани още десетки връзки сред София и редица български градове. 21 години по-късно, ситуацията на БДЖ е още по-тежко, влакове потеглят с часове забавяне, тъй като няма локомотив за тяхното обслужване, макар ремонтите по железопътната инфраструктура, скоростите са ниски и към момента е мъчно да се приказва за конкурентоспособност на железопътния по отношение на автомобилния превоз. По трасето на емблематичния трен "ПЛЕВЕН " пък, през днешния ден се пътува едвам с 10 мин. по-бързо по отношение на преломната за България 1997 година


Факсимиле от разписанието на влака с настоящи скорости на придвижване през 1997 година
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР