180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски ще

...
180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски ще
Коментари Харесай

Отбелязваме 180-годишнината от рождението на Васил Левски

180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски ще бъде маркирана в цялата страна с поредност от прояви.

От 21:00 ч., на площада " Васил Левски " ще се състои церемониален протест заря с присъединяване на военнослужещи от 61-ва механизирана бригада. На него ще участва заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Пламен Атанасов, заяви министерството на защитата.

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще разгласява за първи път на формалната си страница в интернет архива за търсене на гроба на Апостола на свободата. В него са събрани мемоари и сведения за евентуалното място на гроба на Левски, изследвания на другите хипотези за мястото на обесването и за гроба му, както и разбор на достоверността на данните. В деня на рождението на Апостола - 18 юли, входът за непрекъснатата хронологична и външна експозиция на НВИМ ще е на половин цена, а гостите на музея ще могат да видят персонални движимости на Апостола.

С тържествена света литургия в храм " Св. Никола " в Карлово ще стартират тържествата, отдадени на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Програмата включва молебен за благоденствието на града и жителите му, посрещане на Националния туристически поход " По стъпките на Васил Левски ", изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет, а от 21:00 часа - церемониален митинг-заря.

Тържествено честване на 180-годишнината ще има и в София в Борисовата градина. В програмата пред бюст-паметника на Апостола ще вземат участие актьорите Мариус Донкин и Красимира Кузманова, Теодосий Спасов, мъжки камерен хор " България " и Гвардейският внушителен духов оркестър.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР