18 юни 2019 г. безспорно ще остане един от най-паметните

...
18 юни 2019 г. безспорно ще остане един от най-паметните
Коментари Харесай

Пловдивчанка лекува с най-силния глас на света

18 юни 2019 година несъмнено ще остане един от най-паметните дни за пловдивчанката Смиляна Захариева. Тогава тя получава щастливата вест, че има най-силния глас на планетата, а признанието е от Гинес. По същото време е на странствуване в Шри Ланка. Рекордът носи песента „ Излел е Дельо бунтовник “, с която реализира 113,8 децибела. Реалните стойности обаче са 143,8 децибела. Разликата се губи поради дистанцията от 2,5 м, на които е бил микрофонът по време на опита. Той е извършен при специфични условия съгласно условията на Гинес на 27 септември 2018 година Така Смиляна бие предходния международен връх от 123,8 децибела на Ник Стефънсън.

Голямата победа идва след няколкогодишна борба към върха. През 2015 година тя прави първия си опит да оглави международната ранглиста за най-силен глас, при който пее дружно със 101 каба гайди на Античния спектакъл в Пловдив. Журито на Книгата на върховете обаче взема решение, че осъществяването няма аналог за съпоставяне, и я кара да взе участие в съревнование по крещене в Тайланд. Тя се възмущава и отхвърля с претекст, че българската национална ария не може да се съпоставя с викове, защото е неповторим фолклор, и се впуска в нова конкуренция.

През 2017 година певицата прави различен опит, като децибелометър за музика регистрира 131,17 децибела. Мястото е Малката базилика, а песента „ Излел е Дельо бунтовник “. От Гинес обаче слагат нови условия, диктувайки записът да се направи в особено студио със строги изискания към среда и експерти, които да участват по време на осъществяването. Смиляна още веднъж залага на родопската ария, а след признанието от Гинес сподели, че „ Излел е Дельо бунтовник “ още веднъж полетя в космоса.

Смиляна Захариева е родена в Пловдив, само че е с родопски корени. Средно обучение получава в Националното учебно заведение за фолклорни изкуства в Широка лъка, след което приключва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев " в Пловдив. Кариерата си започва в държавните ансамбли „ Филип Кутев " и „ Тракия ". Пяла е в университетския хор и е прославяла страната ни с „ Големите български гласове ". От огромната сцена я откъсва майчинството, на което се отдава с двете си деца. После отваря нова професионална страница в региона на туризма и по този начин незабелязано минават 20 години. До момента, в който психоложката Моника Балаян става причина Смиляна да преоткрие гения си. Изкуството, което човек носи в себе си, не може да се захлупи с похлупак. Една вода, поставена да ври, ще изкипи рано или късно. Моника ми даде криле и опция да разпростра това, което дълго таях в себе си, споделя певицата.

За нея Гинес постоянно е била доста забавна посока с висока летва на постижение. След реализиране на заветната фантазия гласът на Смиляна ще бъде напълно в интерес на хората - освен като приятност за слуха, само че най-много с лечебна цел. Жената глас не е елементарна национална певица. С опит е открито, че нейният глас е лековит - посредством осцилация, височина, непорочност, мощ. Глас, който може да трансформира и аура. А при комбинацията на глас и чанове въздействието се усилва неведнъж. Именно силата на звън и вокал тя ползва за релакс и лекуване в разнообразни по формат семинари. Звънът ни влияе посредством ултра- и инфравълни. Някои от тях чуваме с просто ухо, само че въздействието на звъна продължава и по-късно. Мелодията, която се извършва по време на релакс медитацията, е на основата на пентатоничен лад. Още Питагор дефинира този лад с лечебно влияние.

Българите го имаме в Родопите, също в Япония, Тибет и Китай, безапелационна е Смиляна. Тя дава образец, че в собствен теоретичен труд съветският физиолог и психолог акад. Владимир Бехтерев написа, че всеки вокал Е, А, О, И, У реагира на съответен орган. Затова и тоновете, които влага в редица от родопски чанове, са подредени по тон. Всеки един звук влияе на избран човешки орган. Звънът е средство, което посредством вибрацията си влияе, като успокоява ритъма на сърцето, намалява кръвното налягане, покачва имунитета.

Да построи в Пловдив музикален център за лекуване и релакс, който да е в интерес на хората, е следващата фантазия на Смиляна. Представя си го като вибрационен облак, в който всеки може да влезе като в пещера и да възпроизвежда тон от себе си. И чувайки целия резонанс, да получи нужното влияе върху органите и сетивата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР