17 основни вида храни да се продават с максимална надценка

...
17 основни вида храни да се продават с максимална надценка
Коментари Харесай

Доколко може да поевтинеят основните храни при таван на надценките?

17 съществени типа храни да се продават с оптималната надценка от 10%. Това планува план на Закона за надценките на питателните артикули, който беше оповестен през днешния ден за публично разискване. Храните са от така наречен дребна потребителска кошница и са от първа нужда. Те се дефинират от министъра на стопанската система след координиране със земеделския му сътрудник.

На процедура това значи, че да вземем за пример в случай че кг кашкавал е влезнал в огромната хранителна верига на цена от 15 лева, то той би трябвало да бъде продаван на дребно с надценка от 1.50 лева Това обаче няма да важи за всички типове кашкавал във веригата, а за най-малко един тип от предлаганите. Ще можем да разпознаем този непромоционално понижен кашкавал по специфичния етикет, с който би трябвало да бъде обозначен.



Списъкът с храни включва съществени артикули, които постоянно слагаме на масата - измежду тях брашно, самун, месо и млечни артикули. Присъстват и храните за кърмачета. Те не би трябвало да са имитиращи артикули. Всичко това ще важи за огромните търговци и няма да засегне дребните магазини. Ще се следи за спазването на разпоредбите и нарушителите ще бъдат глобени.

Списъкът ще може да се добавя или понижава, само че проектозаконът се посрещна с доза скептицизъм от някои хора.

Проектът планува търговецът да дефинира най-малко по един артикул от всеки тип храна, който да е с една от най-ниските непромоционални цени. Продуктите би трябвало да са поддържани в задоволително количество в магазините, само че при привършване, би трябвало да се оферират други от същите типове.



" Идеята ни е от една страна да не се намесваме жестоко на пазара, въпреки това да подсигуряваме на потребителите досегаемост най-малко на тези артикули от първа нужда ", обяснри министърът на стопанската система Никола Стоянов.

Нормативният акт ще се ползва за период от 6 месеца и единствено за търговци с годишен оборот за миналата календарна година от над 30 млн. лева, които оферират за продажба на дребно храни. Мярката се постанова поради обстановката в търговията на дребно сега, която от Министерството на стопанската система дефинират като последна.

" Тъй като на едро към този момент три седмици цените на доста артикули падат, множеството от суровините падат внезапно, а на дребно цените не престават да стоят такива. Слава Богу към този момент съвсем не порастват, само че и не понижават ", сподели още Никола Стоянов.



От КНСБ разясниха, че е разумно да има таван на надценката.

" Това са артикули, които едвам им нараства цената, търсенето не понижава. Колкото и да понижава вашият приход и какъв брой да нараства хлябът, хлябът и 20 лева да стане, хората няма да спрат да си купуват самун. И заради тази причина би трябвало да има някакъв стопер. Мисля, че това е съответна мярка, която би помогнала пазарът да се уравновеси ", изясни Любослав Костов - основен икономист на КНСБ.

За избраните хранителни артикули търговците няма да имат право да издават фактури за назад начисляване. За спазването на закона ще следи Комисията за отбрана на потребителите. При нарушавания търговците ще бъдат глобявани с до 2% от оборота за предходната година. А от Сдружението за съвременна търговията обявиха, че са срещу всякаква интервенция в свободната търговия, която е прердпоставка за деформиране на пазара.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР