17 март 1982 г. ще остане завинаги в историята на

...
17 март 1982 г. ще остане завинаги в историята на
Коментари Харесай

40 години от славната победа на ЦСКА срещу еврошампиона "Ливърпул"


17 март 1982 година ще остане вечно в историята на ЦСКА и българския футбол. На този ден " армейците " освен побеждават с 2:0, само че и отстраняват след продължения настоящия европейски първенец " Ливърпул ". Във популярен мач реванш на Националния стадион в София актуалният ментор на " алените " Стойчо Младенов екзекутира англичаните с два гола.

Близо 70 000 фенове стават очевидци на невероятния успех на момчетата на треньора Аспарух Никодимов. Успехът е величествен, само че не и чак толкоз неочакван, защото по това време ЦСКА е чудовище за всичките си противници на Стария континент и глава пред българите прекланят редица именити грандове. Това е следващата среща, в която те пазят прозвището си " Убиец на първенци ".



Днес, на стилна гала, управлението на клуба почете героите от славната победа. Покани бяха изпратени на безусловно всички от настоящите лица в незабравимата мартенска вечер, без значение от клубната им ангажираност все още. Изпълнителният шеф Филип Филипов приветства сърдечно легендите, които бяха поздравени с прочувствена тирада и от генерал-майор Явор Матеев.

Юбилейната 40-годишнина от триумфа събра в музея на " Армията " голмайстора Стойчо Младенов, асистиралите му за двете попадения Методи Томанов и Никола Велков, непробиваемия пазач Георги Велинов и всеотдайния защитник Александър Александров.
Снимка: cska.bg

Поради персонални задължения не можаха да участват Пламен Марков и Георги Илиев, както и живеещите в чужбина Цветан Йончев и Марио Вълков. Специални плакети за приноса си справедливо ще бъдат връчени на Радослав Здравков, Спас Джевизов, Ружин Керимов и на наследниците и околните на немалкото " червени " бойци, които за жалост към този момент не са измежду нас - Красимир Досев, братята Георги и Динко Димитрови, Красимир Безински, Ангел Калбуров и Альоша Димитров.

Всички присъстващи отдадоха голямо почитание към архитектите на този тим – наставника Аспарух Никодимов и помощниците му Димитър Пенев и Стоян Йорданов.
Снимка: cska.bg

Феновете също означиха уместно паметната дата с транспарант в бранш " В " по време на срещата против " Царско село ", който красноречиво гласеше: " О, трагичен " Ливърпул ", тежък беше жребият за теб... 40 година прочут европейски ЦСКА! ".

До понеделник (21 март) в това число можете да разгледате и специфичната експозиция отдадена на паметния дуел с " Ливърпул " в " Музея на спортната популярност на ЦСКА ", който ще работи всеки работен ден от 10:00 до 17:00 ч.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР