17 държави са с делегация от един спортистЗа първи път

...
17 държави са с делегация от един спортистЗа първи път
Коментари Харесай

За първи път българка ще участва на олимпиада за друга държава

17 страни са с делегация от един състезател

За първи път в историята на зимна олимпиада роден в България състезател ще съставлява друга страна. Русенката Мирела Рахнева ще се пуска в скелетона за Канада.

Преди е имало такива с български корени като хокеиста Стефан Христов или Стив Кристоф, олимпийски първенец от Лайк Плесид и част от “Чудото на леда ”, когато колежаните от Съединени американски щати победиха Съюз на съветските социалистически републики за купата. Мирела обаче е първата, родена в България, която взе участие под друг байрак.

Американката Кейтлин Патерсън, която ще гони медалите в ски бягането, пък показва Пепа Милушева като собствен клубен и персонален треньор. Става въпрос за едно от огромните имена в българския спорт. Милушева е международен първенец по ски насочване през 1994 година, както и народен отличник по тенис на маса. От години работи като началник на центъра по ски тичане “Крафтсбъри ” във Върмонт, откъдето потеглят много от американските национали.

Цели 17 страни от 93 в ПьонгЧанг са с по един състезател в делегацията. Сред тях има и много богати страни, които към момента нямат задоволително отношение към зимните спортове. И всички разчитат на чужденци.

Пита Тауфотафоа като знаменосец на Тонка в ПьонгЧанг и преди две години в Рио де Жанейро СНИМКА: РОЙТЕРС

Безспорно най-известният от тях е Пита Тауфотафоа от остров Тонга. Той взриви всички почитатели от женски пол по време на олимпиадата в Рио, когато на откриването се появи единствено по обичайна за страната пола и сподели изваяни мускули. Там той

беше играч

по таекуондо,

в този момент е ски бегач

Роден и живее в Австралия.

Петролният колос Азербайджан разчита за следващ път на австриеца Патрик Брахнер, който е бил играч за родината си до 2010 година.

Бермуда за трети път е показана в ски бягането от американеца Тъкър Мърфи. Динос Лефкаридис, роден в Съединени американски щати, ще показва Кипър, а живеещият в Австрия Клаус Юнгблод Родригес става първият еквадорец на зимна олимпиада.

Еритрея също се появява за сефте на картата поради родената в Канада Шенън Абеда. Тя желала да е хокеистка, само че родителите решили да я създадат скиорка.

Акваси Флимпонг е някогашен национал на Холандия в бобслея и откакто не съумява да влезе в тима за Сочи, прави федерация по скелетон на Гана и по този начин към този момент е на игрите. Арабела Каролин Йели Нг живее и тренира във Вирджиния и там се възпламенява по ските и в този момент е първата състезателка от Хонконг на зимни игри. Леля Фенела за сметка на това има две олимпиади като плувкиня и една в гребането.

Акваси Симадер е

единствената

тъмнокожа скиорка

Родена е в Кения, само че нейният втори татко Йосиф е австриец. Словенецът Албин Тахири съставлява дебютанта Косово. Мадагаскар е на зимна олимпиада поради Миалитияна Клерк, която като бебе е осиновена във Франция, където се възпламенява по ските. Поддържа обаче връзки и с биологичните си родители. Французойка е и Елис Пелегрини, единствената състезателка на Малта. Конър Уилсън живее и работи в щата Мейн, а в този момент съставлява Република Южна Африка. Същото е ситуацията и с Чарлз Флахърти, който се състезава за Пуерто Рико. Родената в Едминтън, Канада, Шайен Гох пък избра Сингапур. Тя завоюва квота в шорттрека след два фаулстарта на съпернички в квалификацията. Княжество Сан Марино разумно е показано от италианеца Алесандро Мариоти. Йохан Гонсалвес Гут пък бяга от Тимор Лесте след окупацията от страна на Индонезия с майка си. Те се местят във Франция, откъдето е татко му, и той се възпламенява по ските.

Марит Бьорген

нападна върха

на Бьорндален

Олимпиадата в ПьонгЧанг може да дефинира и спортиста с най-вече медали в историята на зимните олимпиди. Това ще стане, в случай че Марит Бьорген завоюва най-малко три оценки на игрите. С две трофеи бегачката ще изравни по злато сънародниците си Оле Ейнар Бьорндален и Бьорн Дели, а с три медала от който и да е цвят ще има 13, колкото Бьорндален.

В момента Бьорген има 10 оценки. Толкова има и Стефания Белмондо. Италианката обаче е единствено с два златни медала и не може да се класира измежду най-хубавите на зимни олимпиади.

Бьорндален е в ПьонгЧанг, само че единствено като треньор на жена си Дария Домрачова. Беларус го приюти, откакто не съумя да покрие минималните условия на норвежката федерация.

Първият връх на игрите в Корея падна още преди откриването. Великият японец Нориаки Касай стана първият в историята, който взе участие на 8 зимни олимпиади. Той разделяше първото място с руснака Алберт Демченко. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР