169 души от община Кюстендил празнуват на Лазаровден, сочи справка

...
169 души от община Кюстендил празнуват на Лазаровден, сочи справка
Коментари Харесай

169 души от община Кюстендил празнуват на Лазаровден

169 души от община Кюстендил честват на Лазаровден, сочи информация на общинска администрация Кюстендил.

104 души носят името Лъчезар,51-Лазар,11 Лъчезара и 3 Лазарина.

По традиция, осем дни преди Великден православните християни означават Лазаровден. На този ден се извършва обичаят Лазаруване, който се свързва с прекосяването на порасналите девойки към моминството и опцията да основат семейство. По традиция млади дами, наричани лазарки, се събират рано сутринта и набират цветя и върбови клончета, от които сплитат венци за Цветница.
Най-вълнуващ от всички ритуали за деня бил плетенето на венците от набраните цветя и стартирането им в реката. Пускането на венец от госпожица в реката символизира желанието й да се задоми. Ако венецът бил заловен от момък, той желал момичето за своя жена. Затова, когато пускали венците си в реката, девойките пеели и посредством песните си изразявали своите очаквания венците да бъдат уловени точно от оня, който харесват.
Пускането на венци било и самобитно съревнование, защото който излязъл на първо време по течението на реката, тази мома щяла първа да се задоми. Лазарките се пременят в обичайни носии и обикалят къщите в селото, като пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, благополучие и благодат. Лазарките пеят единствено на Лазаровден, защото се счита за греховно да се пеят други песни. Влизайки в дома на някого, те извършват ария за всеки член от фамилията, а от своя страна стопанинът им дава разнообразни блага.
Според остарели предания, мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Двата празника - Лазаров ден и Цветница са свързани с началото на пролетта и разцъфването на природата. Обичаят лазаруване стартира със седянка. Едно от девойките се провиква: Лазаре! Иде Лазар, върви по полени - трева гази до колене. Скоро го срещнете! Отворете нови врати да улезне Лазарица, до пошета по дворове... След това лазарките вървят, носейки кошнички за яйца пеят: „ Разтвори се горо, водо, да преминат лазарици. Да не трошат криви пера, криви пера паунови ".

Като влязат в дома, където ще лазаруват, пеят на домакинята: „ Размитай Стано, дворове, и мо, нареждай Стано, столове и мо, ще ти дойдат гостове, ще ти дойдат лазарки ". След като стопанката ги кани да седнат, те й споделят, че не са пристигнали да сядат, а да попеят и поиграят за здраве и плoдородие на дома. Пеят: „ Стопанке, пролет е! Нека цъфтят цветята, дано пеят птиците в двора ти и играят лазарки - пременени и нагиздени ".
Лазарката отива и слага забрадка на рамото на детето в къщата и споделя: „ Лаленце се люлее Лазаре, на зелена морава, то не било лаленце, Лазаре, най-ми било мъжко детенце. Във ръка цвете държеше, за лазарици питаше... ". Стопанката подарява лазарките с пуканки, ябълки, бонбони и ги благославя: „ Благодаря ви, лазарки! Господ здраве да ви дава! Да сте живи и здрави! Догодина отново да дойдете, да ни поете и да ни поиграете за здраве, за здраве и благодат! ".

На Лазаровден имен ден честват: Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар, Лазаринка.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР