160 лева санкция застрашава всеки българин, който не пожелае да

...
160 лева санкция застрашава всеки българин, който не пожелае да
Коментари Харесай

Отказваш да участваш в преброяването на населението? Чака те глоба

160 лв. глоба заплашва всеки българин, който не пожелае да даде нужните данни на преброители и контрольори . Това е записано в законопроекта за Закон за преброяването на популацията и жилищния фонд, който към този момент е пуснат за публично разискване.

Национален статистически институт ще направи националното броене в интервала от 22 януари до 15 февруари 2021 година. За задачата обаче е необходим специфичен закон, който да регламентира всички елементи, включително какви данни ще се събират и какви ще са глобите.

От жителите, с изключение на персонални данни като име, ЕГН, дата на раждане, пол, ще се желае още адрес, поданство, фамилно състояние и какви са връзките в семейството, броя на децата. Наред с това ще се търсят и данни за етническата ни група, вероизповеданието, майчин език, просветеност, обучение, специалността и трудовия статус. От Национален статистически институт ще желаят данни още и за името на компанията, където работим, къде се намира, както и какъв превоз използваме, с цел да стигнем до работа или учебно заведение. Относно здравния ни статус преброителите ще питат и дали имаме ТЕЛК, изброява в. " Монитор ".

Освен информация, касаеща директно всеки жител, преброителите ще събират данни за жилището и за самата постройка - има ли асансьор в нея, коя година е издигната, притежаваме ли жилището да вземем за пример и какъв брой са пространствата в него, енергийно ефикасен ли е и други.

Санкции обаче се плануват и за самите преброители и контрольори. Ако те не са изпълнили отговорностите си, могат да бъдат санкционирани от 500 до 1000 лв. . Ако инцидентно преотстъпят събраните от тях данни за други цели, санкцията е от 2000 до 6000 лв. .

Към закона е препоръчана и предварителна оценка на неговите изгоди. В нея се показва, че в случай че преброяването се организира, ще се избегнат загуби от погрешно систематизиране на разноски за фиска, включително и за бюджета на НЗОК, общини и в обществения бранш на българската стопанска система в размер на над 7,27 млн. лв..

Преброяването може да се случи по два метода. При първия се дава опция за композиция от броене посредством попълване на преброителна карта и броене по интернет посредством попълване на електронен формуляр. При втория - напълно на място след посещаване от преброител.

Изчислени са и разноските при двете благоприятни условия, като при първия вид годишните разноски ще са малко над 4,16 млн. лв., а при другата опция – над 5,135 млн. лв. на година. В последна сметка се предлага първият вид, който включва и броене през интернет.

Общите разноски за провеждането на самото броене на българите са над 46,3 млн. лв., като парите ще бъдат разпределени целево за 4 години - от 2019 до 2022 година. Така заложените капиталови разноски са към 2,6 млн. лв., а оперативните – над 30 млн. лв.. В последните се включват разноски за труд, застраховки и командировки в страната. 1,97 млн. лв. пък отиват за Министерство на вътрешните работи.

В период от 3 месеца от приемането на закона Национален статистически институт би трябвало да изготви стратегия на преброяването, която би трябвало да е подготвена до лятото на 2019 година и да я внесе в Министерския съвет за утвърждение.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР