16 неправителствени организации настояха за ратификацията на Истанбулската конвенция. Това

...
16 неправителствени организации настояха за ратификацията на Истанбулската конвенция. Това
Коментари Харесай

Протест в защита на Истанбулската конвенция

16 неправителствени организации настояха за ратификацията на Истанбулската спогодба. Това стана ясно по време на конференция. Експертите оспориха изказванията, че надали не конвенцията вкарва третия пол в законодателството, съобщи Българска национална телевизия.

Националната мрежа за деца, която сплотява 140 неправителствени организации, също разгласи поддръжката си за документа.

Георги Богданов, ръководител на Националната мрежа за децата, съобщи, че в символ на общо деяние на 11 януари от 11.00 часа ще се състои митинг в поддръжка на конвенцията.

Албена Койчева, юрист към Фондация " Български център за джендър проучвания " посочи, че преводът на понятието " джендър " като обществен пол е станало причина за бурната реакция. Нито един текст на Конвенцията, обаче не визирал понятията трети пол, транссексуалност или образование, което подронва " българските обичаи ". Обяснителният отчет на създателите на конвенцията прецизира използва понятието " джендър ". Проблемът е, че в работния превод на конвенцията, то е преведено като обществен пол.

Истанбулската спогодба обръща внимание на всички аспекти, които касаят работата по предварителна защита, информиране, образование, протекция, реакция и помощ на потърпевши от принуждение. Конвенцията ще способства за въвеждане на публична статистика от страна на страната за случаите на домашно принуждение, учредено на пола, по-голяма отминалост за тези закононарушения, обезпечаване на бързо и дейно следствие на случаите на домашно принуждение. Конвенцията цели отбраната от принуждение за най-уязвимите групи - това са дамите и децата.

Около 1 млн. българки са жертва на домакински тормоз. Тези модели се възпроизвеждат и в учебната среда. 67% от 1 839 случаи на принуждение при деца за 2015 година са в домашна среда.

Катя Кръстанова от Фондация " Анимус " изясни, че една от изгодите от приемането на конвенцията е въвеждането на задължението за лекарите да алармират органите на реда за случаите, в които са прегледали жертви на домашно принуждение.

Експертите са безапелационни, че се насажда разбирането, че джендър е мръсна дума. Адвокат Надежда Корбонова изясни, че 23 години в България се основават и съществуват организации в отбрана на дами, претърпели принуждение. Благодарение на тях бе допустимо основаването и използването на Закона за отбрана от домашното принуждение. " Ние не сме фейсбук организации - ние се борим против насилието ", сподели още тя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР