1519 общински проекти получат финансиране. Това стана с решение на

...
1519 общински проекти получат финансиране. Това стана с решение на
Коментари Харесай

Над 1 500 проекта на общините ще получат държавно финансиране

1519 общински планове получат финансиране. Това стана с решение на бюджетната комисия, която за рекордно малко време утвърди настояванията на локалните управляващи и ги подреди в приложение към сметките на страната за следващата година.

Бюджетът за 2024-а бе гласуван с всички приложения и към този момент може да бъде импортиран в пленарната зала, за дефинитивно приемане.

Общата сума  на настояванията, която бе планувана за финансирането на планов принцип, надвишава 1 милиарда лева.  Комисията одобри предлагането на финансовото министерство описът да се добавя през март 2024 година, тъй като има общини, които не са били подготвени в този момент.

Авансово заплащане може да има единствено до 20% и при подписан контракт, предизвести шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев. Условията плануват още крайният период за осъществяване да е до 31 декември 2026 г.  Броят на плановете, за които една община може да желае финансиране, не е стеснен. Лимити има за размера според от размера на общината. При население над 180 000 души таванът е 100 млн. лева За по-малките обитаеми места сумата се движи сред 6 и 50 млн. лв..

Списъкът е обществен и всеки може да реализира надзор, уточни депутатът Венко Сабрутев.  Той прикани хората да наблюдават осъществяването на плановете и в случай че има такива, които не дават отговор на потребностите им, да желаят тяхната подмяна с други.

Преглед на листата сподели, че най-вече са настояванията за поправки на пътища и улици и възстановяване на водоснабдяването. Има и такива, които търсят финансиране за създаване на велоалеи, поправки на общински здания, лечебни заведения, даже за създаване на приюти за кучета.

На предходното съвещание на бюджетната комисия в неделя ГЕРБ–СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи излязоха с общи оферти за спомагателни разноски. Едно от тях е с 5 млн. лева да се сътвори фонд “Стамболов ”, който да финансира студенти да учат в влиятелни университети в чужбина, при изискване че след завършването ще работят в България.

С 16 млн. лева ще се изравнят разноските за прехрана на децата в детските градини и за тези, които ще получават родителите на неприетите там. Специална стратегия пък ще готви учебните заведения, детските градини и храмовете да преминат на контролиран пазар на електрическа енергия.

Предлага се приоритет да бъде плана за създаване на национална детска болница, което няма фискален резултат в този момент, само че било явен ангажимент, че ще бъде бързо построена. Комисията утвърди и в допълнение 500 хиляди лева за детски онкоцентър, 4 млн. лв. за младежките центрове, още 5 млн. лева за медицински произведения за хора с увреждания. С 10 млн. лева ще се усилят заплатите в Българска академия на науките, в допълнение 2,7 млн. лв. са за курсантите в Министерство на вътрешните работи. С 37 млн. лв. ще се построи център за киберсигурност в ДАНС.

Отпускат се в допълнение пари и за заплатите в организация “Архиви ”, за добруджанските и тракийските институти, 2,6 млн. лв. за Министерство на външните работи, а 10 млн. лв. за Министерството на нововъведенията.

С спомагателни 11,6 млн. ще се вдигнат заплатите в НСО. Конституционният съд ще получи пари за ремонт на постройка. Дават се 2 млн. лв. за районните центрове на Българска телеграфна агенция, 4 млн. за Сметната палата и други 20 млн. за настоящи поправки на здания на Министерство на вътрешните работи.

В приходната част на бюджета предлагаме да се вдигнат таксите на хазарт, с цел да се покрият новите разноски, разгласи Венко Сабрутев от Политическа партия. Председателят на комисията Йордан Цонев от Движение за права и свободи съобщи, че те не са пипани повече от 10 години. Очаква се от актуализирането им в бюджета да влязат спомагателни 200 млн. лв..

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР