151 години след обесването на Васил Левски в един град

...
151 години след обесването на Васил Левски в един град
Коментари Харесай

Кой предаде Левски: Клевета ли са обвиненията срещу поп Кръстю?

151 години след обесването на Васил Левски в един град се пробват да поправят историческа несправедливост, обвързвана със гибелта на великия българин. А точно - измяната против него и нарочения за това поп Кръстю от Ловеч.

Градът е именуван революционната столица на България, защото Левски е развивал делото си там. В Ловеч се намира и най-големият монумент на Апостола на свободата у нас. Това е и родното място на свещеноиконом Кръстю Никифоров, по-познат от историята като поп Кръстю. Според ловчанлии историческата му роля на изменник е незаслужена. Неговата реабилитация протичаше през последните няколко години. И към този момент е под формата на площад, наименуван на свещеноиконома.

Твърдението, че той е предал Левски, Ловчанският митрополит дядо Гавраил дефинира като „ най-страшната клюка в нашата история ”.

Според историка проф. Петко Петков пък от дълго време има доста сигурни доказателства, че поп Крътю не е сторил това, в което е упрекван от век и половина насам.

„ Било е преднамерено. По време на атеистичния режим е било комфортно да се атакува църквата. Ако беше изменник, не бих го защитавал. Сигурно има свещеници, които са били предатели. Но това е тъпо, защото той е бил един заветен човек ”, споделя митрополит Гавраил пред Нова тв.

Преди година Общинският съвет в Ловеч взе Соломоново решение – назова площад на името на поп Кръстю. Но по остаряла българска традиция и тази самодейност докара до разделяне в обществото, траяло няколко месеца.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР