1500 лв. трябва да плати желаещ да има регистрационна табела

...
1500 лв. трябва да плати желаещ да има регистрационна табела
Коментари Харесай

1500 лв. за регистрационна табела на кола с 4 еднакви цифри

1500 лева би трябвало да заплати искащ да има регистрационна табела на автомобила си с 4 идентични числа. Това е с 500 лева по-скъпо от в този момент събираните такси.

Правителството предлага промени в таксите за регистрация на коли. Проект за промени на Тарифа 4 за таксите, които се събират от Министерство на вътрешните работи, е оповестен за публично разискване в Портала за публични съвещания.

За право на прилагане на табели с регистрационен номер с четири идентични числа в следващия номер се планува таксата да се усили на 1500 лева За право на прилагане на табели с регистрационен номер с композиция от шест букви и/или числа по избор таксата остава 7000 лева, която остава без смяна.

В момента за право на прилагане на регистрационен номер за коли с четири идентични числа се събира такса от 1000 лева

За право на прилагане на табели с регистрационен номер с композиция от числа „ аа-вв”; „ ав-ва”; „ ав-ав”, където „ а” и „ в” са разнообразни цифри от „ 0” до „ 9” и за табели с регистрационен номер с композиция от четири числа по избор отвън посочените случаи се планува таксата да стане 300 лева

В момента за право на прилагане на регистрационен номер за коли с композиция от числа: аа-вв; ав-ав; ав-ва, където "а " и "в " са разнообразни цифри от "0 " до "9 ", се събира такса от 30 лева, а за право на прилагане на регистрационен номер за коли с композиция от числа по избор, отвън посочените нагоре случаи, се събира такса 50 лева

Според предложенията някои от таксите, които се заплащат за услуги, осъществявани от органите на Министерство на вътрешните работи, ще се преразгледат и обединят, като ще се образува нова такса. Понастоящем неналичието на единни такси, които да включват такси за няколко услуги, води до заплащане за другите услуги на няколко гишета, както и на обособени такси за обслужващите банки. Чрез установяване на единни такси за услуги, свързани с регистрация на транспортни средства, ще се сътвори облекчение за хората и бизнеса за заплащането на тези такси и посредством ПОС терминални устройства. Това се показва в претекстовете за смяната на Тарифа 4.

С препоръчаните промени се дефинират единни такси за няколко услуги - за първична регистрация, за смяна в регистрацията на транспортно средство със промяна на табели с регистрационен номер и за възобновяване регистрацията на транспортно средство с прекъсната регистрация. За коли те ще са 35 лв., за ремаркета и полуремаркета - 30 лева, за мотопеди, мотоциклети, три- и четириколесни МПС - 28 лева

За издаване на директни или краткотрайни табели с регистрационен номер се планува установяване на единна таксата от 25 лева за коли, за ремаркета и полуремаркета - 20 лева, а за мотопеди, мотоциклети, три- и четириколесни моторни транспортни средства - 15 лева

За смяна в регистрацията на пътно транспортно средство без промяна на табели с регистрационен номер ще се заплаща 20 лева, гласят измененията. Издаване на позволение за краткотрайно придвижване без промяна на табели ще е 10 лева Толкова ще коства и трета табела за багажници за транспорт на товари.

В претекстовете се споделя, че съгласно предложенията двете такси - 30 лева и 50 лева, се сплотяват в една такса, която се усилва на 300 лева Чрез препоръчаното увеличение на размерите на двете такси се обезпечава провеждането на политики в изключително значима област на държавен и публичен интерес, каквато е публичният ред в страната, се споделя претекстовете. Това се постанова, тъй като предлаганите услуги са специфични, търсенето на табели с такива регистрационни номера е засилено, а в същото време вероятният брой на този тип номера за регистрация на моторни транспортни средства е доста стеснен, което би довело до неспособност за осъществяване на предоставяната услуга. Със завишаване на размера на тези две такси се цели ограничение на търсенето, гласят причините.

Предвижда се отпадане на таксата от 2 лева, която се заплаща при подаване на молба за смяна на местоотчета на лидера или кандидат-водача. Промяната на местоотчета ще се прави, като документите ще се изпращат служебно по електронен път.

Планира се отпадането на таксата за правене на документално мнение по планове за стандарти, свързани с организирането на придвижването по пътищата, която е 300 лева

По-висока такса се планува за издаване на препис на удостоверение за регистрация на автомобил - 12 лева

Всички промени в Тарифа 4 могат да бъдат видени в Портала за публични съвещания. Измененията ще бъдат на уеб страницата за публично разискване до 16 март.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР