150 мъже са станали жертва на домашно насилие у нас

...
150 мъже са станали жертва на домашно насилие у нас
Коментари Харесай

150 мъже под чехъл търсят Темида!


150 мъже са станали жертва на домашно принуждение у нас през миналата година. Част от тях са се жалвали в полицията и случаите им са обект на инспекция от прокурор. Други пък непосредствено са потърсили Темида и са завели каузи против партньорките си, сподели инспекция на „ Телеграф “. По неофициална информация има растеж при мъжете, които са жертва на домашно принуждение през последните години на база подадени тъжби в Министерство на вътрешните работи.
Мнозинството от представителите на мощния пол обаче се тормозят да пускат тъжби, с цел да не ги считат за чехльовци. Други пък след това ги отдръпват. Голяма част се съдят по цивилен път, като домашното принуждение се употребява ловко от юристите и на двете страни в разногласието. Често в случаи на разводи или при искания за попечителството над децата, изясняват адвокати.

По данни на Световната здравна организация за 2021 година потърпевшите у дома у нас са повече, в сравнение с е растежът междинното равнище в Европейския съюз. Само за полугодието за принуждение над дами има близо 1200 случаи и на деца над 400. Министерство на вътрешните работи към момента създава така наречен „ Автоматизирана осведомителна система за вписване на всички случаи на домашното принуждение и насилието, учредено на пола “, която е включена в тактиката за понижаване на случаите на домашно принуждение. Това е и една от аргументите данните за такива случаи да са полуофициални, защото действително такава статистика продължава да не се води. От месечните доклади на ведомството излиза наяве, че за последните месеци са регистрирани общо 62 случая, от които разкритите са едвам 26. Няма данни какъв брой от тях се отнасят за мъже и какъв брой за дами и деца.
 
Според изследвания на разнообразни неправителствени организации у нас от ден на ден мъже споделят, че са подложени на систематичен тормоз от страна на половинките си. Случаите обаче, при които дами ползват физическо принуждение, са доста малко. В обособени региони с плътно население обаче има повече сигнали безусловно за жена, пребила мъжа си с чехъла. Регистрирани са и битови кавги, приключили с телесни повреди, най-сериозните от които са пробождания с изострен предмет. Най-често мъжете биват подлагани на систематичен душевен тормоз. Неспирни кавги, нарушение на персоналното пространство, чупене на домашния инвентар и други Мъжете жертви се оплакват от обиди от вида „ Не ставаш за нищо, не те бива дори за секс “; „ Не можеш да изкараш един лев, тъй като си несръчен “; „ Събирай си багажа и марш при майка ти “ и така нататък Жени действително изнудват някогашните си сътрудници, плашейки ги, че ще ги лишат от жилището или от децата им. За сходни случаи има най-вече тъжби, както и каузи в множеството районни съдилища у нас.

По-гражданско дело в Пловдив да вземем за пример някогашни сътрудници, които са живеели на фамилни начала, се съдят за правата над двете им деца. В делото изобилства от разнообразни житейски случки. Мъжът се е оплакал, че жена му е нападателна, управлява целия фамилен бюджет и редовно го унижава пред другари и познати, че има по-ниски приходи от нейните. Друг проблем от Варна пък заплита обстановката с това кой от двамата сътрудници е купувал по-скъпи облекла на щерка им. Оказва се, че единният надцакал, като взел финален модел айфон и по-късно се стигнало до тежък скандал с люти обиди. Психолози са безапелационни, че проявата на женска експанзия се среща най-вече при двойки, където мъжът е отстъпил водещата роля на по-нежната половинка. Това обаче с времето е сменило напълно и държанието на партньорката, която, жестоко казано, е „ възмъжала “. Материалната неустановеност в фамилната среда също отключва забележителна част от агресивното държание и у двамата сътрудници.

По данни на Висшия правосъден съвет приблизително се завеждат по към 4000 каузи за домашно принуждение. Те не са систематизирани по пол и възраст. Справка за 5 години сочи следните числа: 2017 година, – 3027; 2018 година, – 3522; 2019 година, – 3708; 2020 година, – 3288; 2021г., – 3521. Информацията е единствено за „ постъпили, прегледани и приключени първоинстанционни производства по Закона за домашното принуждение в районните съдилища “. Не се води статистика за наложени присъди. Неофициално се знае, че нормално те са условни и са за интервал от 3 до 9 месеца с 2- или 3-годишен период на тестване. Голяма част от делата завършват и със конвенция сред страните. В последните години от ден на ден се е засилила практиката с медиация, която спомага за бързото и цивилизовано решение на разногласия сред разграничени двойки.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР