150 000 лв. са заложени в бюджета на Община Варна

...
150 000 лв. са заложени в бюджета на Община Варна
Коментари Харесай

Община Варна прави международни конкурси за оформяне на разкопки и за проектиране на скейт парк

150 000 лева са заложени в бюджета на Община Варна за образуване на два интернационалните състезанието. Единият е за консервация и акомодация на Южната врата на античния Одесос (градинката на бившето заведение „ Планет “). Другият конкурс е за създаване на нов скейт парк в кв. „ Аспарухово “ и за реорганизация на съществуващия в спортния комплекс в кв. „ Младост “. Това беше обявено на днешното съвещание на ПК „ Архитектура и градоустройство “.

По предложение на скейт клуб „ Варна “ Общината възнамерява да провежда интернационален архитектурен конкурс, на който да се даде опция да вземат участие проектанти от целия свят, съобщи пред съветниците зам.-кметът Христо Иванов. Желанието е в кв. „ Аспарухово “ да се сътвори актуален скейт парк, който да бъде почтена конкуренция за сходни уреди и да може да приема надпревари на европейски и международни шампионати. Предвижда се паркът да бъде построен върху повърхност от 2 дка в непосредствена непосредственост до спортните стадиони в Аспаруховия парк. Участниците ще би трябвало да предложат и идейни планове за реновиране на скейт парка в кв. „ Младост “, който към този момент е амортизиран и негоден.

С интернационален конкурс ще бъде определено и най-хубавото решение за консервация и акомодация на Южната врата на Античния град. Невероятните археологически останките бяха открити при реконструкцията на пешеходна зона в региона на улица „ Цар Симеон I “. „ Това е нещо, което си заслужава да бъде експонирано и можем да създадем знаков план за града, който ще посреща туристи. Смятаме за създадем и информативен център, който да може да запознае гостите на града с другите туристически, археологически, исторически направления “, разяснява основният проектант Виктор Бузев.

На днешното съвещание на комисията беше подложен въпросът какво се случва с състезанието за бъдещето на така наречен Дупка. Отговорът на арх. Бузев беше, че сдружението, стопанисващо терена в центъра на Варна, към момента не е ликвидирано и затова на този стадий не може да се провежда конкурс.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР