15-те деца в Пловдив, които бяха приети снощи по спешност

...
15-те деца в Пловдив, които бяха приети снощи по спешност
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Норовирус, стафилококова инфекция или салмонела пратиха 15 деца в Инфекциозното?

15-те деца в Пловдив, които бяха признати нощес по неотложност в Клиниката по инфекциозни заболявания към УМБАЛ " Свети Георги " поради повръщане, може да са били инфектирани с норовирус, стафилококова зараза или салмонела. Това допусна пред Lupa.bg микробиологът проф. Тодор Кантарджиев.



Той обърна внимание, че и при трите болести повръщането е съпроводено със стомашно разстройство.

" Норовирусът е патоген, който предизвиква стомашно-чревни инфекции най-много през зимата. Вирусът е доста инфектиран и се предава елементарно посредством директен или заобиколен контакт със инфектирано лице. Стафилококите пък са бактерии, които се срещат по кожата, подмишниците, в носа и то при здрави хора. При взаимоотношение с храната нездравословните микроорганизми провокират отделянето на ендотоксини, причиняващи диария и повръщане. Салмонелата е инфекциозно заболяване, което се провокира от над 1000 типа бактерии, наречени с общото име салмонели. В процеса на разпадането им се отделя ендотоксин, който поврежда вътрешните органи и нервната система, или ентеротоксин, който предизвиква стомашно разстройство. Поразява тънкото черво. Тези бактерии живеят добре върху храни, чиято температура е сред 10۫ C и 40۫ C " изясни медикът.

Той уточни, че с цел да се избегне хранителното натравяне, е наложително продуктите да се държат в хладилника. " Храните не трябва да стоят повече от 4 часа на стайна температура ", предизвести микробиологът. 

Припомняме, че натровените деца са от втора група в детска градина " Славей " в регион " Северен " в Пловдив. 

В дневното меню на 4-годишните малчугани за закуска е имало сандвич с яйчен пастет и зелени подправки, зарзават, прясно мляко и плод. За обяд - чорба от леща, пилешко месо с ориз, плод и самун. За следобедна закуска - сандвич с мед и масло и кисело мляко.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР