15 септември ще бъде тъжен ден в историята на космонавтиката.

...
15 септември ще бъде тъжен ден в историята на космонавтиката.
Коментари Харесай

15 септември ще бъде тъжен ден в историята на космонавтиката

15 септември ще бъде печален ден в историята на космонавтиката. „ Касини “ – една от най-успешните галактически станции ще бъде унищожена в атмосферата на планетата Сатурн.

Автоматичната галактическа станция беше изстреляна през есента на 1997 година Проектът коства над 3 милиарда $. Апаратът е огромен колкото рейс и тежи пет тона и половина. Оборудван е с техника, която за 20 години в Космоса съумя да събере скъпи данни и снима неповторими фрагменти на газовия колос Сатурн и неговите спътници. Дори откри два нови.

С помощта на „ Касини “ науката знае повече и за Венера, а спускаемата му сонда „ Хюйгенс “ съумя да кацне върху спътника Титан. Откриването на гейзери над повърхността на сатурновата луна Енцелад даде вяра на учените, че там може да има и условия за живот.

Но „ Касини “ може да я замърси със земни бактерии, което би било пагубно. Затова на 15 септември апаратът ще получи команда от Земята да стартира последователно втурване към Сатурн.

През цялото време „ Касини “ ще изпраща фотоси и данни, а вие можете да следите прощалния полет в нашия уебсайт btvnovinite.bg. На към 1500 км над Сатурн, в 14:55 ч. минути българско време, галактическият уред ще изгори от триенето с атмосферата.

Не е ясно дали „ Касини “ ще има правоприемник на научните си достижения, тъй като в околните години не се планува експедиция към втората по величина планета в Слънчевата система – Сатурн. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР