15 къщи за гости у нас не функционират като такива

...
15 къщи за гости у нас не функционират като такива
Коментари Харесай

15 къщи за гости не работят като такива, ще връщат 4.5 млн. лева

15 къщи за посетители у нас не действат като такива и ще би трябвало да върнат предоставените им общо 4.5 млн. лв. европейски средства. Това е открила двуседмичната инспекция на инспекторите от Държавен фонд " Земеделие ", при която 113 екипа са ревизирали на място общо 288 къщи, разгласи министърът на земеделието Десислава Танева.
При 15-те извършители липсват документи и категоризация, както и описи на гостите, което значи, че на процедура не работят като къщи за посетители. Сред тях е и къщата за посетители на някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев, финансирана с 380 000 лв. европейски пари. Той подаде оставка поради скандалната скица.
Скандалът избухна, защото се разкри, че доста от въпросните къщи, платени по Програмата за развиване на селските региони и Държавен Фонд " Земеделие ", са използвани за персонални цели. Парите за тях са отпускани, но без да се проверява за какво се харчат.
Разкритията предизвикаха оставката и на земеделския министър Румен Порожанов, управлявал ДФЗ в интервала, когато са одобрявани разпоредбите за финансиране на къщите за посетители. Впоследствие разпоредбите бяха оповестени за противозаконни, което значи, че сметката ще бъде платена от данъкоплатците. 
На други 74 обекта предстоят спомагателни инспекции поради подозрения за отклоняване от разпоредбите. Санкцията за тях ще бъде сред 5 до 15% от цената на изплатената поддръжка. Къщите се намират в Благоевград, Пазарджик, Варна, Добрич, Видин, Шумен, Пловдив и Разград.
Най-много нарушавания в къщи за посетители има в областите Пазарджик, София, Ловеч, Видин, Шумен, Перник, Разград. " 100% финансова промяна ще има при тях. ДФЗ ще си изиска назад платените дотации ", увери зам.- изпълнителният шеф на ДФЗ Калоян Костадинов.
Няма информация до този миг някоя от тези къщи да е обвързвана със чиновници във Фонд " Земеделие ". Ние няма какво да крием, безапелационна беше Танева.
По думите на земеделския министър инспекциите са били изцяло безпристрастни и са осъществявани и в региони, ръководени от кметове на ГЕРБ. При инспекцията на 50 къщи за посетители са участвали и медии.
Проверки е имало и поради сигнали за спор на ползи. Такива къщи за посетители от всички проверявани са на доближени или родственици на трима кметове, измежду които са тези на Долна баня и Луковит. Съмнения има и за къщата на локален предприемач, другар на кмета на Велинград.
Няма период, в който притежателите на къщи за посетители, които са в нарушаване, би трябвало да върнат евросубсидиите, само че могат да апелират глобата на ДФЗ пред Върховния административен съд (ВАС). Ако изгубят делото, само че нямат пари да се издължат, съдът може да наложи изпълнително произвеждане.
Всички данни за нарушавания ще бъдат изпратени на прокуратурата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР