15-годишната ученичка ще прекара 6 дни в научния лагер Spase

...
15-годишната ученичка ще прекара 6 дни в научния лагер Spase
Коментари Харесай

15-годишна ученичка отглежда храна за космонавти

15-годишната ученичка ще прекара 6 дни в научния лагер Spase Camр в Турция.

“Интересът ми към биологията се породи от любознанието ми към човешкото тяло и всичко, което се случва в него. Като дребна не можех да си обясня по какъв начин действа и за мен това беше магия - по какъв начин едно нещо може да има душа, а друго - не. Все още желая да схвана къде се крие тайната.  "

Това описа пред “24 часа " 15-годишната Гергана Стоицева от Езикова гимназия “Иван Вазов " в Пловдив. Деветокласничката е съумяла да потвърди по какъв начин астронавти могат да отглеждат храна по време на задачи в Космоса и е подготвила менюто на един космичен странник. С плана си тя се пребори с 422-ма претенденти за място в научния лагер Space Camp в Турция, където ще прекара 6 дни през лятото.  Лагерът в Измир е по модел на американската галактическа организация НАСА.

Момичето живее в Пазарджик и всеки ден пътува до пловдивската езикова гимназия. Досега Гергана и учителката ѝ по биология Христина Костадинова са отгледали репички, спирулина и астаксантин. “Чрез изкуствена фотосинтеза симулирахме галактическите условия за репичките и спирулината, а в лаборатория отглеждахме дрождите, които създават астаксантина ", описа ученичката.

Следващата стъпка в плана ѝ е дребният японски пъдпъдък, с цел да ревизира по какъв начин космонавтите ще могат да си набират месо и яйца по време на междупланетните си задачи.

Момичето е подбрало тъкмо тези типове, поради качествата им и техния състав, а не тъй като се отглеждат по-лесно. “Репичката е напълно ядлива, в това число и листата и няма боклук от нея. Спирулината и астаксантинът са водорасли. Спирулината е суперхрана - богат източник на бета-каротин и съдържа 18 от 22-те аминокиселини, от които тялото се нуждае. Астаксантинът също като нея е имуностимулант и най-големият антиоксидант ", изяснява Гергана. Японските пъдпъдъци пък са издръжливи птици, които не биха имали проблем при пътуването в Космоса. Експериментите с тях ще стартират допустимо най-скоро.

“Много зависи и от това по кое време ще решат да се развъждат, с цел да вземем верния образец. При японските пъдпъдъци няма строго избран интервал. Те си снасят и мътят, когато изискат ", изясни ученичката.

До този миг Гергана е отглеждала растенията в специфична кутия, направена в домашни условия. С птиците ще действа по сходен метод. Тя и преподавателката са възнамерявали сами да изработят развъдник, защото схемата за него не е комплицирана. А в Космоса пъдпъдъците ще порастват в построена за задачата камера. 

“Редно е тя да е направена като кутията - да има О2, който да се вкарва непрекъснато. На спирулината също би трябвало нещо да ѝ вкарва въздух. Имаме машинка, която да аерира и да предотвратява появяването на наслойка. По подобен метод ще е и оборудването за пъдпъдъците ", добави момичето. 

За Space Camp Гергана ще замине в края на юли. “Информацията на формалния уебсайт непрекъснато се трансформира. Първо пишат едно, след това го трият и на негово място се появява друго. Намерих информация от доста остарели изявленията на участници, които споделят, че има разнообразни симулатори, в това число ръководство на совалка ", описа деветокласничката. Очаква участниците да бъдат разграничени в тимове, да се състезават и в края на престоя си спечелилите да бъдат наградени. Идеята на научния лагер е да запознае младежи с живота на астронавтите. 

Гери желае един ден да отиде в Космоса и счита, че това би било хубаво прекарване. Не си показва обаче да бъде един от първите заселници на Марс и да оказва помощ с развъждането на храната там. “Ако имам опция, бих поживяла в Космоса за прочут интервал от време, само че несъмнено не за прекомерно дълго ", сподели тя. 

Най-голямата фантазия на ученичката обаче е да стане доктор: “Все още не съм решила къде тъкмо да последвам, защото до тогава има доста време. За момента съм се ориентирала към Медицинския университет в Пловдив ". Убедена е, че желае да остане в България и не обмисля задгранични висши учебни заведения, тъй като съгласно нея образованието в страната е на задоволително високо равнище. Най-интересни са ѝ физиологията и анатомията и възнамерява един ден да специализира като хирург. 

Освен биологията Гергана Стоицева харесва математиката и историята. Обича да чете за Античността, Ренесанса и времето преди хората. В предходното си учебно заведение - математическата гимназия в Пазарджик, е взела участие в клуб по физика и астрономия, там със съученици се запалили да учат Космоса. Но когато Гергана схванала, че в езиковата гимназия в Пловдив, където учи сега, учителката по биология Христина Костадинова има галактически план, незабавно побързала да се запише. 

Преподавателката разказва ученичката си като извънредно изобретателна. “Точно с това си качество тя съумя да се пребори за място в галактическия лагер. Гергана е умна, с доста разнородни ползи, което прави работата ѝ много по-лесна. Комбинирането на познания от повече области ти дава преимущество пред останалите ", изясни учителката по биология.

Съучениците на Гергана Стоицева също са впечатлени от достиженията ѝ. Когато се разминават с нея по коридорите, я поздравяват за плана. 

Основният проблем пред научните опити на Гергана Стоицева и преподавателката ѝ е материалната база.

“Не разполагаме с нужните реактиви

STEM центърът на учебното заведение има част от нещата, само че не е кой знае какво и ни се постанова да търсим помощ ", изясни Христина Костадинова. На потребностите им откликнали от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски ", където деветокласничката постоянно е добре пристигнала и може да употребява всичко належащо за опитите си. За развъждането на астаксантина пък се отзовала частна компания, притежаваща една от най-модерните лаборатории в страната.

“Имаме връзка с Българската академия на науките, която е един от най-активните участници в производството на галактическа храна. Ние ги потърсихме, те бяха доста общителни и ще ни оказват помощ - първо да си създадем опитите, а към този момент по-нататък и за някаква активност ", изясни Костадинова. В Българска академия на науките били благоразположени към възпитаници и през лятото или есента тя и Гергана ще отидат, с цел да може момичето да се включи в действителното произвеждане на храна за астронавти в Българска академия на науките.

В свободното си време ученичката се занимава с разнообразни неща: “Може да звучи малко като за остарели хора, само че доста обичам да оплитам, да върша плюшени играчки, както и гоблени ". Рисува и написа стихове. Предпочита да чете книги в хорър жанра, а “Сияние " на Стивън Кинг е обичаната ѝ книга.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР