15-20% по-високи цени в сравнение с миналото лято във Варна.

...
15-20% по-високи цени в сравнение с миналото лято във Варна.
Коментари Харесай

Скок в цените по морето: Колко струват цаца, пържени картофи и бира на плажа?


15-20% по-високи цени спрямо предишното лято във Варна. Причината за това е фрапантното нарастване на сметките за ток на горивата на главните артикули. Ресторантьорите изясняват, че са сложени в обстановка, в която от една страна се опасяват да не изгубят клиентите си, само че пък въпреки това могат да изгубят бизнеса си, в случай че не създадат верните планове.

Снимка: bTV


Сметките за електричество са три пъти по-високи спрямо тези от предишното лято, изясняват ресторантьори. Драстично е нарастването и на всички съществени артикули, което принуждава бизнеса да подвига цените, с цел да оцелее.

" Стремим се нарастването да е допустимо най-ниско и търпимо за клиентите, тъй като те са най-важни за нас и без клиенти няма да има сезон ", сподели Ивайло Златев, шеф на ресторант.

Снимка: bTV


С цените от предходната година ресторантьорите на процедура ще работят на загуба. Конкуренцията е в това кой ще ги усили минимум.

В китно ресторантче на брега на река Камчия, наоколо до плажа класическата композиция коства:
  • Пържена цаца – 7 лв..
  • Порция пържени картофи – 5 лв.
  • Наливна бира – 3 лв.
  • Така общата ни сметка е 15 лв.

Малко по-скъпо е на плажната алея във Варна, където цацата се предлага приблизително за към 10 лв. на порция. Пърженият сафрид коства 13-15 лв., цялостен печен лаврак се предлага за към 25, а калканът е сред 30 и 40 лв..

Снимка: bTV


" Започваме този сезон много несигурни. За страдание нарастването на цените е сред 15 и 20%. Като тук мога да кажа, че в пъти повече са се нараснали продуктите. И макар нашето отвращение да увеличим цените, няма по какъв начин да не се случи, трябваше да се направи ", споделя Зорница Василева, която е шеф на ресторант.

Пред старта на летния сезон в сектора има доста незнайни и войната в Украйна е една от тях. Освен това, опасенията са от нов скок в инфлацията, който ще ги принуди още веднъж да качат цените.

Родните туристи вероятно ще имат главен дял по родното Черноморие през това лято поради, че сигурно няма да има летовници от Русия, Украйна и Беларус.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР