148 общини в България бележат ръст и подобрение на икономическите

...
148 общини в България бележат ръст и подобрение на икономическите
Коментари Харесай

Пловдив отчита 7% ръст на икономиката и възстановяване на ин...

148 общини в България бележат растеж и усъвършенстване на икономическите условия макар коронавирус пандемията. Сред тях е и Пловдив, където се следи позитивната динамичност и бързо възобновяване на промишлеността през втората половина на 2020 година, което разрешава опазване на растежа. Заключението е на база разбор на 257 общини по индикатор добавена стойност по факторни разноски на човек от популацията през 2019 и 2020 година, направен от Адриан Николов, икономист в Институт по пазарна стопанска система. По индикатор добавена стойност на човек от популацията през посочения интервал в Пловдив и региона има растеж от 7%, което е 12 066 лева на гражданин.

Според проучването спад се следи при 109 общини. В резултат на неравномерното влияние на ограничаващите ограничения и свиването на интернационалните туристически потоци върху обособените браншове на стопанската система резултатът на рецесията върху обособените групи общини е несиметричен.

От значение са обаче разположението и икономическият профил на тези общини - множеството от тях са в Северна България, където цели области остават релативно незасегнати от рецесията и даже резервират предкризисната си позитивна динамичност. Това обаче са и най-слабо стопански развитите елементи на страната, които постоянно остават настрана от общите процеси.

В столицата има растеж на добавената стойност на човек от 5%, най-много с помощта на бързата акомодация на високотехнологичния бранш към изискванията на работа от разстояние и нарасналото търсене на услугите му.

Положителната динамичност в строителния бранш през втората половина на годината в резултат на нарасналото търсене на парцели също играе значима роля в положителното показване на София.

Открояват се няколко групи общини, при които през 2020 година се следи сензитивен спад на добавената стойност. Най-видимото скупчване е по Южното Черноморие, където стесняване на локалните стопанска система има във всички общини, най-видимо в туристическия център Несебър (-58% в границите на годината), Балчик (-37%), само че и в регионалния център Бургас (-31%). Северната част на Черноморието страда относително по-слабо от срутва на интернационалния туризъм през 2020 година, само че и там общините, които означават растеж, са малко.

От значение е и свиването на стопанските системи на огромна част от периферните общини на София, най-чувствително в Своге (-25%) и Костинброд (-18%), което значи, че рецесията може и да не се е отразила доста на самата столица, само че следствията <210> се усещат в необятната външна страна на стопанския център.

Топ 5 на най-богатите общини

Енергийният център на Маришкия басейн Гълъбово е общината, която създава най-вече - 52 000 на гражданин. С ледва я индустриалната Девня с 50 хиляди лв.. Топ 5 се добавя от Раднево (38 хиляди лв. на човек), София (25 хиляди лв. на човек) и прилежащата на столицата община Божурище (23 хиляди лв. на човек).

Важно е да се означи, че данните за множеството общини в Средногорието, Козлодуй и Крумовград са поверителни, а те - с помощта на мощните си минна, преработваща или енергийна промишленост, биха се наредили на челните места. С под 1000 лв. на човек от популацията през 2020 година остават 10 общини, а с под 5000 - 175. Това за следващ път показва съсредоточаването на забележителна част от икономическата интензивност в България в релативно компактни географски региони.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР