1456 деца са в приемни семейства, а 157 от настанените

...
1456 деца са в приемни семейства, а 157 от настанените
Коментари Харесай

Приемни семейства се грижат за 1456 деца

1456 деца са в приемни фамилии, а 157 от настанените са с увреждания към края на октомври.

 През отчетния месец 54 деца са настанени в приемно семейство, а за 65 настаняването е прекъснато, като 40 от тях са осиновени.

 Регистрирани са 3 нови приемни фамилии, а заличените са 13. Така общият им брой е 1266 в 155 общини сътрудници. Приемните фамилии, в които няма настанени деца са 408, като три от тях са доброволни.

С над 30% незаети приемни фамилии в края на октомври 2023 година са областите Добрич, Кърджали, Търговище и Ямбол. В област Търговище свободните приемни фамилии в края на октомври са 67,19%, в област Добрич - 52,63%, колкото са и в област Ямбол. В област Кърджали свободните приемни фамилии са 30,43%, само че тук е налице положителна наклонност, доколкото този % преди 2 години е бил над 50.

Причините за незаетост на приемните фамилии се изследват от Агенцията за обществено подкрепяне въз основата на предоставяна от районните дирекции за обществено подкрепяне тримесечна информация. Трайно максимален % от общия брой незаети приемни фамилии са тези със декларирано предпочитание да се грижат за дете с друг профил от потребността в съответната област.

Независимо че количествените резултати демонстрират понижаване на броя на приемните фамилии с снабдител общините, на терен е видно, че като се изключи няколко области, в страната приемните фамилии са редуцирани по този начин, че да могат оптимално да откликват на потребностите на съответния район. От години се следи дефицит на приемни родители за деца от 0 до 3 година (традиционно това е Столична община, в която и приемните фамилии са дребен брой, съпоставимо с броя на населението), а също и за деца със характерни увреждания. Усилията на регионалните екипи по приемна грижа и на отделите „ Закрила на детето " са ориентирани към информиране на общността посредством дейни акции за набиране на нови фамилии за съответни целеви групи деца, съгласно разпознатата нужда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР