142-рата годишнина от битката край Стара Загора по време на

...
142-рата годишнина от битката край Стара Загора по време на
Коментари Харесай

С „Възхвала за Стара Загора“ отбелязват боевете край града през 1877-а

142-рата годишнина от борбата край Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война още веднъж ще събере старозагорци на 31 юли на мемориала „ Бранителите на Стара Загора “. С паметна вечер „ Възхвала за Стара Загора “, проведена от община Стара Загора, жителите на града ще отдадат респект на знайните и незнайни войни, починали в отбрана на града. Честването на мемориала стартира в 20:30 часа, а в тържествената церемония-спектакъл  „ Искри “ ще вземат участие Представителният отбор на въоръжените сили към националната гвардейска част и военният оркестър на Втора механизирана бригада. Със спектакъла " Искри " тази година акцент ще се сложи на военните ритуали. Той е комбиниране от ефектна проява на ексцентрични боеви хватки, придвижвания с и без оръжие и отдаване на респект към бойните флагове и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България. В паметната вечер ще участва  солистката на ансамбъла Гуна Иванова дружно с внучките си. След 
След „ Възхвала за Стара Загора “ ще има и тържествена заря. 
Трета година на 31 юли на Мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора " се показват спектакли в чест на боевете от преди 142 години. През 2018-а беше изнесен спектакълът „ Моление за Стара Загора “. Тогава хорът и оркестърът на Държавна опера - Стара Загора, Общинският духов оркестър и Военният духов оркестър при Втора механизирана бригада изпълнениха ораторията „ Моление “ от Найден Андреев под диригентската палка на Старозагорския митрополит Киприан. Изпълненията бяха придружени със светлинни лъчове, което трансформира спектакъла в неповторимо комбиниране на музика, глас и светлина. През 2017-а пък беше показан спектакълът „ Молитва за Стара Загора ”. С опциите на образните изкуства, тон и светлина той се трансформира в самобитен градски обред в памет на починалите, а Митрополитът произнесе молитва за Стара Загора.
Честване на 142 години от борбата край Стара Загора ще е натурален преход към отбелязването на 140-ата годишнина от възобновяване на Стара Загора, чиято кулминационната точка ще е в деня на полагането на първия камък за възобновяване на опожарения град - 5 октомври. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР