142,11 лв. за мегаватчас е прогнозата цена на Булгаргаз за

...
142,11 лв. за мегаватчас е прогнозата цена на Булгаргаз за
Коментари Харесай

Без руски газ прогнозната цена за юли пада на 142,11 лв. за мегаватчас

142,11 лева за мегаватчас е прогнозата цена на " Булгаргаз " за юли, за април тя е 142,59 лева (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Заявлението на компанията, импортирано в Комисията за енергийно и водно контролиране за цена през май, преди прекъсването на доставките от " Газпром износ ", беше 150,11 лева, а прогнозната за юни, отново преди прекъсване на съветския газ, беше 148,63 лева за мегаватчас. Излиза, че след секването на съветските доставки трендът на цените, въпреки и с малко - 48 ст. по отношение на април, е надолу, написа " ".

От компанията прецизират, че в евро прогнозата им за юлската цена е 72,66 евро за мегаватчас и е формирана на база на ценообразуващи съставни елементи към 11 май. Не е ясно обаче кои са тези ценообразуващи съставни елементи, откакто едностранно беше преустановен от съветската компания договорът за доставки. Прави се съпоставяне, че цените на европейските газови пазари за доставка през юли е почти от 95,50 евро (190 лева).

Окончателно предложение за одобряване на цена на природния газ за юли ще бъде подадено в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) на 1 юли, отчитайки котировките на ценообразуващите съставни елементи към 30 юни, прибавиха от " Булгаргаз ". Все още не се знае какъв брой ще коства газът за месец май.

Първоначално от КЕВР обявиха, че " Булгаргаз " ще внесе заявление до 4 май, а регулаторът ще се произнесе на 10 май, само че тези дати бяха отсрочени поради инспекция в сдружението на Министерството на енергетиката, която ще завърши на 12 май. Източници на КЕВР обявиха, че чакат заявката в петък, тогава ще се произнесе и комисията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР