1400 украински студенти, специализанти и докторанти се обучават в България.

...
1400 украински студенти, специализанти и докторанти се обучават в България.
Коментари Харесай

1400 студенти от Украйна се обучават в България

1400 украински студенти, специализанти и докторанти се образоват в България. 1100 от тях са в държавни висши учебни заведения, а 300 в частни. 760 са настанените в студентски общежития. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката доктор Мария Гайдарова на кръгла маса за разискване на Доклада на групата специалисти за битка с трафика на хора.

На форума, проведен от Съвета на Европа, заместник-министър Гайдарова напомни, че все още 2250 деца и възпитаници от Украйна са записани в български учебни заведения и в групи за предучилищно обучение в детски градини. За всички деца и възпитаници, търсещи или получили краткотрайна протекция, е обезпечен достъп до гратис обучение и образование в държавните и общинските детски градини и учебни заведения, заключи Мария Гайдарова.

Обучението на търсещи и получили протекция лица е залегнало в главните просветителни документи. Създаден е ред за насочването и приемането на учащите се от Украйна, като във всяко районно ръководство работи екип от специалисти, владеещи съветски или британски език, оповестяват от МОН.

В деяние са и горещи телефонни линии за информация. Подаването на заявките се подкрепя и от електронната осведомителна система НЕИСПУО. За огромна част от записаните деца и възпитаници с финансиране от МОН е обезпечено в допълнение проучване на български език като непознат. Изготвено е и образователно пособие по български език като непознат, както и психическа поддръжка и поддръжка за личностно развиване, акцентира зам.-министър Гайдарова.

С разпореждане на Министерски съвет за образователната 2022-2023 година от общо 2000 места за непознати кандидат-студенти 1000 са избрани за претенденти от българската националност в Украйна, които аплайват по омекотен ред, заяви зам.-министърът. С решение на Министерски съвет на украински жители, учащи се в наши висши учебни заведения, бе предоставена еднократна финансова помощ от 300 лева

Центърът за оценяване в предучилищното и учебното обучение организира изпити за степента на притежаване на български език за чужденци, упражняващи здравна специалност у нас. МОН, взаимно с Международната организация по миграция и Върховния комисариат за бежанците към Организация на обединените нации, провежда два обучителни семинара в Бургас и Варна на тематика „ Достъп до обучение на децата и учениците, търсещи и получили интернационална или краткотрайна протекция “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР